ANAR: Intervenții rapide în bazinele hidrografice aflate sub avertizări hidrologice de Cod portocaliu și Cod roșu

ANAR: Intervenții rapide în bazinele hidrografice aflate sub avertizări hidrologice de Cod portocaliu și Cod roșu

Echipe ale Administrației Naționale "Apele Române" (ANAR) au organizat, în cursul zilei de 14 iunie, mai multe acțiuni de intervenții rapide în bazinele hidrografice pentru care au fost emise avertizări hidrologice Cod portocaliu și Cod roșu de inundații, a anunțat, miercuri, instituția, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, în cazul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, în data de 14 iunie 2016, în jurul orei 11,20, în localitatea Sânpaul, județul Cluj, cursul de apă cadastrat Valea Mare, afluent de stânga al râului Nadăș, a ieșit din albie și a acoperit carosabilul DN1 F (Cluj-Napoca-Zalău) pe o lungime de circa 300 metri, apa ajungând în curțile câtorva gospodării.

Evenimentul hidrometeorologic a fost generat de ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore. În acest context, angajații Sistemului de Gospodărire a Apei (SGA) Cluj a intervenit cu două formații de lucru Cluj și Someș-Mic Gilău, care au acționat pentru deblocarea podurilor pe Valea Mare și Valea Țardu, din localitatea Sânpaul. Acțiunea a fost coordonată de conducerea SGA Cluj, respectiv responsabilul din cadrul Compartimentului Apărare Împotriva Inundațiilor, ABA Someș—Tisa.

Totodată, în aceeași zi, la ora 4,00, echipa ANAR avea pregătiți 1.000 de saci cu nisip pentru a interveni pe Crișul Alb, în localitatea Crișcior (județul Hunedoara). Pe parcursul zilei, angajații Sistemului de Gospodărire a Apei Crișul Alb au intervenit cu 4 motopompe și 5.000 de saci necesari pentru protejarea gospodăriilor din comuna Bucureșci.

Crișul Alb a înregistrat depășiri ale cotelor de apărare în trei localități: Vața de Jos, Criscior și Brad.

La ora actuală, debitul râului este de 72,5 metri cubi/secundă, respectiv de 3 ori față de media lunii iunie, fapt pentru care s-a intervenit, în localitatea Crișcior, cu motopompe pentru a ajuta comunitatea la evacuarea apelor din gospodării.

"Cotele înregistrate pe valea Roșie, în localitatea Pocola (BH), nu au mai fost atinse din anul 1980. În localitățile Pocola, Delani și Drăgoteni, angajații ABA Crișuri au susținut acțiunile pompierilor cu motopompe și saci cu nisip. La ora actuală, în județul Bihor, se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râul Crișul Negru, în localitățile Tinca și Talpoș, pe valea Holod, în localitatea Holod. În marea majoritate a zonelor ploaia s-a oprit, iar debitele sunt în scădere. De menționat că decolmatarea văii Topa a făcut ca, de data asta, valea să nu mai inunde terenurile agricole!", notează ANAR.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea acționează, de asemenea, prin formația Govora și CIR, cu salariați, deservenți, autobasculante, utilaje terasiere, pe o lungime de circa 50 metri, amonte de parapetul dig mal drept acumulare Băbeni, cu materiale provenite din demolări (blocuri beton), precum și cu materiale locale. La ora 15,00, breșele au fost închise, ceea ce a asigurat scurgerea normală în albia minoră a pârâului Stâncalău.

În plus, echipele de intervenție de la SGA Caraș — Severin, din cadrul Sistemului Caransebeș și Câlnic, s-au deplasat în zonele afectate. Astfel, s-a intervenit cu saci de nisip pentru protejarea curților și a halelor de producție afectate de revărsarea pârâului Țerova, iar pe pârâul Tău, în localitatea Ezeriș, s-a apelat la utilaje terasiere pentru îndepărtarea arborilor ce puteau duce la blocarea albiei și inundarea caselor aflate aval de primărie și biserică. Totodată, s-au supravegheat în permanență secțiunile de sub poduri și podețe pentru îndepărtarea blocajelor.

Nu în ultimul rând, specialiștii din cadrul SH Lugoj, împreună cu reprezentanți ai ISU Lugoj, societății Meridian 22 și voluntari din localitatea Lugoj, au intervenit cu saci de nisip pentru etanșarea clapetului de pe râul Cernabora, mal stâng km 0+300.

"Având în vedere avertizarea hidrologică Cod Roșu emisă pe râul Bârzava, aval Gătaia, Administrația Bazinală de Apă Banat a dislocat în zonă formația de intervenție rapidă de la SGA Timiș, sprijinită de angajați ai ISU Timiș și de 20 voluntari. În vederea intervenției rapide, s-a deplasat în zonă o mașină de umplut saci, un excavator și camioane cu nisip, respectiv 2.000 de saci", menționează "Apele Române".

Potrivit ANAR, pe parcursul zilei de 14 iunie 2016, local în regiunile sudice și pe arii extinse în restul teritoriului, au fost înnorări temporar accentuate și averse, însoțite și de descărcări electrice. Ploile au depășit izolat 50 l/mp, în județele Neamț, Bacău, Vaslui, Galați și Constanța, iar cantitatea maximă a fost de 65 l/mp — în Vrânceni, județul Bacău.

Din cauza precipitațiilor torențiale căzute în interval și a propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe unele râuri cu efect de inundații locale și creșteri mai importante de debite și niveluri cu depășirea cotelor de apărare pe râurile din din vestul, centrul și sudul țării.

Fenomenele hidrologice au avut un grad de severitate ridicat pe râurile din bazinele hidrografice Crișul Negru, Crișul Alb, Bârzava, Moravița, Caraș Nera, Cerna, Lotru, Olteț, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Begăi, Timișului, Motrului, unele râuri din bazinul inferior al Mureșului, precum și pe unii afluenți de dreapta ai Siretului (Moldova, Trotuș, Putna).

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...