ANAR: Apele de suprafaţă de pe râul Argeş se încadrează în parametri pentru tratare; cantitatea de amoniu, sub pragul obligatoriu
Apele de suprafaţă de pe râul Argeş, destinate producerii de apă potabilă, se încadrează în parametri pentru tratare, iar cantitatea de amoniu se află sub pragul obligatoriu de 1,5 mg/l, precizează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES.
"Valoarea indicatorului amoniu în secţiunea de măsură - amonte captare Crivina a fost de 0,796 mg/ l (analize ale A.B.A. Argeş - Vedea în data de 28 ianuarie 2018) iar valoarea transmisă telefonic de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, pentru data de 28.01.2019, a fost de 1,3 mg/ l, deci sub pragul obligatoriu de 1,5 mg/ l, ceea ce înseamnă că apa brută de pe cursul de apă Argeş-Vedea s-a încadrat în parametrii pentru potabilizare prin tratare. În urma discuţiilor telefonice purtate cu reprezentanţii S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, în data de 29 ianuarie 2019, aceştia au afirmat că ar putea exista o creştere a concentraţiei de amoniu în apă. În consecinţă, specialiştii ANAR, pentru crearea unei diluţii corespunzătoare, au majorat debitul râului Argeş evacuat din acumularea Goleşti de la 16 mc/ la 30 mc/ încă din cursul zilei de 29.01.2019, ajungând până la 45 mc/s, astăzi 31 ianuarie 2019. În data de 30 ianuarie 2019, după informarea transmisă de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, A.B.A. Argeş - Vedea a prelevat suplimentar probe în secţiunile râului Argeş amonte Priza Crivina, precum şi la km 36 secţiune Baraj Ogrezeni, valorile măsurate pentru parametrul amoniu fiind de 0.509mg /l, respectiv 0.475 mg/l", se menţionează în comunicatul citat.
ANAR precizează, de asemenea, că, în conformitate cu reglementările legale, râul Argeş, în secţiunea Crivina, se încadrează în categoria A2 de calitate, cantitatea de amoniu recomandată este de 1,0 mg/ l, iar cea maximă admisibilă este de 1,5 mg/l.
"(...) în ultimele zile, a fost vorba de o creştere temporară a concentraţiei de amoniu pe râul Argeş, cu încadrare în limitele de calitate pentru apa brută (pe cursul de apă) care poate fi cauzată de topirea stratului de zăpadă de pe câmpuri şi antrenarea deşeurilor de orice fel din aceste zone (surse difuze), nefiind depăşite limitele admise de HG 100/ 2002, ceea ce permite operatorului de apa S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti o tratare corespunzătoare (inclusiv prin clorinare), care să permită funizarea apei potabile către populaţie şi informarea corespunzătoare a acesteia", notează instituţia.
ANAR, prin ABA Argeş - Vedea, subliniază faptul că nu are atribuţii privind procesul de tratare şi potabilizare a apei efectuat de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, necunoscându-se cantitatea de clor ce a fost folosită în acest proces şi, prin urmare, nu are cum să informeze populaţia asupra acestui aspect.
Administraţia Naţională Apele Române precizează că va continua monitorizarea parametrilor de calitate ai râului Argeş în vederea corelării acţiunilor necesare pentru tratare, în vederea potabilizării cu operatorul S.C. Apa Nova.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), că, în ceea ce priveşte calitatea apei din oraş, este responsabilitatea instituţiilor statului să vadă dacă sunt informaţii ce alertează inutil populaţia .
"Am primit informaţia ieri (miercuri - n.r.), în jurul prânzului, am discutat imediat cu colegii de la Direcţia de Utilităţi, care monitorizează derularea contractului cu operatorul de apă şi canalizare, Apa Nova, ce se află sub contract cu Primăria Capitalei de câţiva ani, printr-un serviciu delegat de un fost Consiliu General. Am primit asigurări şi am citit şi comunicatul de presă că nu e un pericol pentru populaţie şi că apa e potabilă, sub sancţiunile care sunt prevăzute în contract şi cred că nimeni nu riscă să comunice informaţii eronate Primăriei Capitalei, beneficiar al acestui contract şi bucureştenilor", a precizat Firea.
Ea a menţionat că, în cursul serii, a fost sunată de ministrul Sănătăţii, care o informa că va difuza către presă un comunicat cu referire la apa din Bucureşti. "Mi-a precizat doamna ministru că va fi întemeiat acest comunicat pe informaţii preliminare, deoarece, aşa cum primisem informaţia şi de la DSP, în cursul zilei de ieri, analizele de laborator finale urmau să vină astăzi, ieri erau doar nişte date preliminare. Am făcut exact ceea ce trebuie să facă un primar general. (...) M-am informat, am dat dispoziţie către Corpul de control să înceapă propria verificare, (...) am luat legătura cu AMRSP ce face în acest moment propria investigaţie, mai departe cred că e responsabilitatea instituţiilor statului să vadă dacă avem de-a face cu informaţii publice menite să alerteze inutil populaţia din Capitală sau dacă au fost informaţii veridice, câtă vreme operatorul care se află sub contract vine cu analize care probează că apa din Bucureşti e potabilă", a subliniat primarul general.
Gabriela Firea a precizat că reprezentanţii de la "Apa Nova sunt sub sancţiune penală, dacă mint".
"Ei nu pot să profereze neadevăruri, (...) avem contract ce a fost delegat în 2000. (...) Dacă se va dovedi - că nu cred că cineva riscă să mintă - acest contrat poate fi şi rezilitat. (...) Cineva cred că trebuie să plătească pentru aceste informaţii care nu au făcut altceva decât să decredibilizeze Primăria şi operatorul de apă şi să şi îi sperie pe bucureşteni. (...) Cred că totuşi politicul nu trebuie să meargă chiar atât de departe, trebuie să aibă totuşi o limită", a atras atenţia Firea.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recomandat prudenţă în folosirea apei de la robinet, în special în sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, punctând că apa, prin fierbere, măreşte concentraţia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant .
În acelaşi timp, Pintea a afirmat că a recomandat, nu a obligat populaţia să nu folosească apă de la robinet, subliniind că nu a spus nicio clipă că apa nu ar fi potabilă.
"Am recomandat, nu am obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet nici pentru igiena personală, nici pentru consum, dar am recomandat şi am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele. Pentru testarea pentru metale grele şi microorganisme durează un anumit timp, de aceea am spus şi acest lucru, că aşteptăm şi aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populaţiei. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu un nivel de clor ridicat şi apă potabilă există o diferenţă. De altfel, DSP în cursul dimineţii a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3, acolo nu au fost probleme", a spus ministrul Sănătăţii.
Apa Nova menţiona, miercuri, într-un comunicat de presă, că parametrii de calitate ai apei potabile sunt în limita legală, şi că mirosul de clor va dispărea în cursul după-amiezii. AGERPRES