ANALIZĂ Steaua a produs bani, Becali i-a băgat în buzunar: 72% pentru Gigi, 28% pentru club. Unde s-au dus banii Stelei
Cu toţii ne-am dori să zburăm cu „low-cost“ la Bora Bora, dar, din păcate, nu se poate. La fel cum în fotbal nu te poţi aşeza la „masa bogaţilor“, dacă ai „arici“ la buzunar.
La prima vedere, Steaua a ratat accederea în grupele Ligii Campionilor pentru că a avut ghinionul de a primi un gol în minutul 90 şi a pierde apoi la „loteria“ penalty-urilor. În realitate însă, eşecul campioanei României are rădăcini mult mai adânci şi reflectă managementul falimentar al lui Gigi Becali.
A împrumutat, n-a investit
Din momentul în care a ajuns patronul Stelei, în 2003, latifundiarul din Pipera a „pompat“ sume importante în conturile clubului, în primii şase, şapte ani. Numai că aceste sume figurează în actele contabile ale clubului ca fiind „împrumuturi“ din partea lui Gigi Becali! E o manevră la care au recurs cam toţi cei care au fost implicaţi în fotbalul românesc din postura de investitori.
Împrumutând cluburile, aceşti aşa-zişi investitori s-au asigurat că, în momentul în care vor ieşi din fotbal, îşi vor recupera banii băgaţi în echipe. Ceea ce s-a şi întâmplat! Exemplul cel mai bun: modul în care Turcu, Săvulescu, Walter, dar şi alţii şi-au primit toţi banii, atunci când au părăsit acţionariatul clubului Dinamo.
La Steaua, lucrurile stau un pic altfel. Formaţia din Ghencea, cu 11 participări consecutive în grupele competiţiilor europene (dintre care patru prezenţe în grupele Ligii Campionilor), a reuşit să devină singura grupare din fotbalul românesc care se autofinanţează.
Steaua nu mă interesează emoţional. Vreau doar să producă bani.
Gigi Becali, la 12 mai, în singura zi în care a fost liber în ultimul an şi jumătate
Gigi ia de la fani, jucători şi UEFA
Campioana României nu numai că şi-a „scos“ banii în ultimii ani, dar a produs şi profit. Unul chiar uriaş! Cifrele obţinute de „Weekend Adevărul“ arată că, de la începutul sezonului trecut, mai precis din iunie 2013 până acum, clubul a produs peste 47 de milioane de euro. La această sumă au contribuit jucătorii, antrenorii şi fanii Stelei, dar şi UEFA prin primele acordate.
Numai că, doar 28 la sută din banii obţinuţi de Steaua au şi fost folosiţi pentru club. Restul, adică 72 la sută, a intrat în buzunarul „finanţatorului“! Inclusiv potrivit declaraţiilor sale de avere, Gigi Becali a recunoscut că a tot scos bani din conturile Stelei pentru a amortiza datoriile pe care clubul le-a adunat faţă de el, de-a lungul anilor.
Bulgarii au cheltuit dublu faţă de Steaua
Rezultatul acestei politici falimentare s-a văzut, miercuri seara, la Sofia. De fapt, Steaua n-a pierdut calificarea în acel minut 90 sau la loviturile de departajare, ci din momentul în care a început noul sezon. Şi-a vândut doi dintre cei mai buni titulari: Pintilii (Al-Hilal) şi Gardoş (Southampton), iar pentru înlocuirea lor a mizat pe cantitate, nu pe calitate.
O comparaţie între campaniile de achiziţii realizate de Steaua şi Ludogoreţ spune totul. În timp ce campioana României a dat 1.550.000 de euro pe şase jucători, bulgarii au cheltuit aproape dublu cu patru fotbalişti, iar unul dintre ei, brazilianul Wanderson, a înscris golul din minutul 90, la Sofia.
De acum încolo, de fotbal mă voi ocupa numai pentru a face bani.
Gigi Becali, într-un interviu acordat din închisoare pentru România TV
„Reghe“ s-a enervat pe Gigi
Modul în care Gigi Becali a început să ia din banii clubului, în loc să-i folosească pentru fotbal, a fost şi motivul pentru care Laurenţiu Reghecampf a părăsit Steaua. „Dacă se doreşte performanţă, atunci trebuie să facem schimbări la echipă. Avem nevoie de jucători pentru a ajunge în grupele Ligii Campionilor“, a spus „Reghe“ în luna mai. Apoi, a lăsat de înţeles că nu era pe aceeaşi lungime de undă cu patronul: „N-avea rost să ne certăm, aşa că mi-a mulţumit şi ne-am despărţit“.
În România, banii obţinuţi din fotbal sunt scoşi din fotbal
Gigi Becali nu e primul patron din fotbalul românesc care bagă în buzunar banii produşi de clubul său. Dumitru Bucşaru a ajuns cu Urziceni în grupele Ligii Campionilor, a încasat 20 de milioane de euro de la UEFA, după care a desfiinţat clubul şi a direcţionat grosul câştigurilor din fotbal spre proiectele sale imobiliare. La Oţelul, „investitorul“ Dan Adamescu a găsit o modalitate halucinantă pentru a scoate din conturile clubului milioanele venite de la UEFA: a asigurat echipa din Galaţi prin firma sa, „Astra“, iar gălăţenii au achitat peste cinci milioane de euro pentru acest „serviciu“! În fine, s-a dovedit că dintre cei condamnaţi în „Dosarul Transferurilor“, Borcea, Copos, Neţoiu, Pădureanu şi Mihai Stoica (pe când era la Oţelul) şi-au „lucrat“ propriile cluburi. Cum? Au falsificat sumele de transfer la vânzarea jucătorilor, pentru a băga în buzunar o parte din ele.
Veniturile Stelei din sezonul trecut până acum
Participare în grupele Ligii: 15.200.000
Vânzare bilete în grupele Ligii: 3.800.000
Drepturile de televizare Liga I, vânzare bilete Liga I, parcursul din Cupa României: 4.000.000
Vânzări de jucători: 24.300.000
Total: 47.300.000
Cheltuielile Stelei din sezonul trecut până acum
Salarii de 14 luni cu taxe şi impozite: 7.000.000
Achiziţii jucători: 5.130.000
Alte cheltuieli: 1.000.000
Total: 13.130.000
*sumele sunt exprimate în euro
Sursa: adevarul.ro