Analiză sociologică. Muntenia, regiunea României care a cunoscut cea mai mare depopulare în ultimii ani
Față de populația rezidentă înregistrată la recensământul precedent, în anul 2011, România a pierdut 1,1 milioane locuitori. Din 42 de județe, inclusiv municipiul București, 39 au pierdut din numărul de locuitori.
Recensământ 2022
Sociologul Barbu Mateescu a analizat datele Recensământului Populației și Locuințelor, realizat anul trecut, și susține că cea mai mare depopulare s-a înregistrat în județele din Muntenia, cu excepția zonei București-Ilfov.
“61% din pierderea aceasta este în Muntenia - exclusiv București-lfov, despre care spuneam că a rămas la fel…Aproape toate județele au scăzut ca populație, dar în cele rurale, fără universități, în special în sud, e uluitor ce s-a întâmplat. Toată lumea - mai puțin Bistrița Năsăud și Suceava - a luat liftul în jos, dar vitezele sunt foarte diferite”, a scris Mateescu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit recensământului, față de populația rezidentă înregistrată la recensământul precedent, în anul 2011, România a pierdut 1,1 milioane locuitori.
Excepțiile le constituie județul Ilfov care a câștigat 153,9 mii persoane, dar și județele Bistrița-Năsăud și Suceava care au câștigat 9,8, respectiv 7,7 mii locuitori.
Îmbătrânire demografică
Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 10 ani în urmă, remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste).
Deși numărul tinerilor (sub 15 ani) a scăzut cu 115.700 persoane, ponderea lor în total populație a urcat ușor la 16,1%, față de 15,9% în 2011, în timp ce ponderea populației de 65 ani și peste în total populație a înregistrat o creștere cu aproape jumătate de milion de persoane, respectiv cu 3,5 puncte procentuale.
Sursa: adevarul.ro