ANALIZĂ Rolul României în ajutorul dat Ucrainei de NATO

ANALIZĂ Rolul României în ajutorul dat Ucrainei de NATO

Președintele american Joe Biden a anunțat, marți noapte, în deschiderea summitu-lui NATO de la Washington, că SUA, alături de alți parteneri vor acorda Ucrainei cinci sisteme de apărare antirachetă, enumerând România printre ţările care vor contribui la apărarea antiaeriană a Ucrainei şi printre statele în care alianţa îşi întăreşte prezenţa cu un grup de luptă. Analiștii Adrian Cioroianu și Valeriu Turcan au explicat pentru „Adevărul” cât de important este rolul României în ajutorul dat Ucrainei de NATO.

România, implicată în donaţiile istorice de echipamente de apărare aeriană date Ucrainei FOTO Arhivă

România, implicată în donaţiile istorice de echipamente de apărare aeriană date Ucrainei FOTO Arhivă

E o plăcere să vă găzduiesc în acest an emblematic, să privim înapoi cu mândrie la realizările noastre și să privim spre viitorul nostru comun cu putere și determinare”, a spus Joe Biden în deschiderea summitu-lui NATO de la Washington, adăugând că „azi, NATO e mai puternică decât niciodată”, și în privința caracterului Alianței nord-atlantice că „este fundamental democratic și întotdeauna va fi".

Preşedintele american a afirmat apoi că președintele rus Vladimir Putin vrea „să șteargă Ucraina de pe hartă”, dar nu va reuși.

În Europa, războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei continuă, iar Putin nu dorește nimic mai puțin decât subjugarea totală a Ucrainei pentru a pune capăt democrației ucrainene, pentru a distruge Ucraina, cultura ucraineană și pentru a șterge Ucraina de pe hartă. Și știm că Putin nu se va opri la Ucraina, dar Ucraina poate și îl va opri pe Putin”, a spus Biden.

Joe Biden a precizat că agresiunea Rusiei în Ucraina a determinat Alianța Atlantică să-şi întărească flancul estic, cu un grup de luptă inclusiv în România.

NATO se mișcă rapid, de asemenea, nu numai că întărește cele patru grupuri de luptă existente în est, ci și adaugă încă patru în Bulgaria, Ungaria România şi Slovacia”, a afirmat Biden.

Președintele SUA a anunțat „donaţii istorice de echipamente de apărare aeriană" Ucrainei, România fiind iarăși printre statele enumerate, ca furnizoare de echipamente tactice suplimentare de apărare aeriană.

Astăzi anunț donarea istorică de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina. Statele Unite, Germania, Țările de Jos, România și Italia furnizează echipamente Ucrainei pentru cinci sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană. iar în următoarele luni Statele Unite și partenerii noștri intenționează să ofere Ucrainei zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană. SUA se va asigura că atunci când vom exporta rachete interceptoare critice de apărare aeriană, Ucraina va fi în fruntea liniei”, a spus președintele american, adăugând că Ucraina va primi, în următorul an, sute de rachete interceptoare și că Rusia nu va ieși învingătoare din acest război ci „Ucraina va învinge!

De altfel, preşedintele român Klaus Iohannis a fost semnatarul declarației comune privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei, alături de omologii săi american Joe Biden, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, şi german, Olaf Scholz.

„Astăzi anunţăm că, colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania şi România, componente Patriot donate de Olanda şi alţi parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare şi un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", au afirmat liderii celor cinci state donatoare.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis ca România să furnizeze Kievului un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în cadrul ședinței care a avut loc joi, 20 iunie, la Palatul Cotroceni.

Adevărul ” a relatat pe de altă parte că preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Washington, după întâlnirea din luna mai cu președintele Joe Biden, că actuala prezență a NATO în țările din flancul estic, inclusiv România, nu e suficientă și le-a cerut aliaților o mai mare implicare, inclusiv cu trupe, pentru descurajarea unor agresori precum Rusia.

De altfel, grupul de luptă al NATO din România de la baza Cincu, județul Brașov, va fi ridicat la nivel de brigadă din anul 2025, când va avea în componență circa 4.000 de militari, așa cum anunțase anterior generalul francez Loïc Girard, cel mai înalt reprezentant militar francez în România.

Ce spun specialiștii

„Adevărul” a discutat cu doi cunoscuți analiști politici, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe între 2007-2008, și Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale între 2007-2012.

Astfel că în ce privește rolul României în ajutorul dat Ucrainei de NATO, profesorul Adrian Cioroianu consideră că simpla noastră poziție geografică deja determină importanța noastră în efortul de auto-apărare al Ucrainei.

Cred că prin simpla noastră poziție geografică noi suntem foarte importanți în acest efort de apărare al Ucrainei, de auto-apărare al Ucrainei, iar faptul că nu am făcut mereu publice detaliile acestui ajutor, nu cred că în condiții actuale constituie o problemă, pentru că de fapt ceea ce contează e ajutorul și nu tam-tam-ul făcut în jurul său. Noi avem o sensibilitate aparte față de Republica Moldova, care e foarte expusă la atacurile diverse rusești, fie de domeniul fake news-ului, fie din manipulări, fie din provocări în Transnistria și cred că și asta a contat în a nu anunța foarte gălăgios natura ajutorului nostru față de Ucraina”, a explicat Cioroianu.

Istoricul consideră că ajutorul nu a venit ca o surpriză pentru noi și nici pentru Rusia, iar importanța acestuia va fi evaluată mai târziu.

Pe de altă parte, era de înțeles și cred că se aștepta și Rusia, să ajutăm Ucraina în ideea de a-și apăra teritoriul, dat fiind că noi înșine în tradiția noastră istorică avem această problemă a expansionismului rusesc. N-am nici un fel de îndoială că Rusia nu se aștepta ca noi să ajutăm Ucraina. Deci nici o surpriză pentru ei, nici o surpriză pentru noi că am ajutat Ucraina și până la urmă nu contează ce spune, acuma, pentru că istoria nu se termină mâine. Sunt convins că istoricii de poimâine vor putea echivala și vor putea inventaria natura ajutorului pe care l-am dat Ucrainei”, a precizat Adrian Cioroianu.

Profesorul a menționat de asemenea că ucrainenii conștientizează importanța acestui ajutor, și că dovadă stau mesajele de mulțumire pe care le-au dat toți oficialii ucraineni, precum cele scrise de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Ucrainenii știu foarte bine cu ce anume îi ajutăm”, a adăugat Adrian Cioroianu.

Analistul Valeriu Turcan a afirmat că sprijinul nostru pentru țara vecină este „extrem de important”, România îndeplinind un rol vital în planurile NATO și SUA în acest sens.

Sprijinul României pentru Ucraina continuă să fie extrem de important. Suntem vecini și fără noi și polonezi, situația Ucrainei ar fi fost mult mai dificilă. Suntem nu doar state vecine, ci state cu acces direct către Ucraina, de aceea rolul nostru este este vital în planurile NATO și ale Statelor Unite”, a precizat analistul.

Valeriu Turcan a afirmat că ajutorul este esențial pentru Ucraina, și totodată va crește și credibilitatea României la nivel internațional.

Apărarea antiaeriană consolidată a Ucrainei este esențiala ca să reziste și să mai existe ca țară. Lumea liberă este mobilizată pentru Ucraina și ajutorul dat de România este foarte apreciat la nivel internațional. Să fii solidar fără ezitări cu o țară invadată te plasează în rândul țărilor care contează, pe care te poți bizui la greu. Crește credibilitatea României la nivel internațional”, a explicat analistul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”