Deşi oficialii militari americani menţionează în mod repetitiv patrulele „de rutină” efectuate în vederea sprijinirii unei regiuni „Indo-Pacifice libere şi deschise”, în realitate circumstanţele sunt din ce în ce mai dificile pe fondul celor mai mari tensiuni privind Taiwan din 1996, potrivit diplomaţilor, ataşaţilor militari şi analiştilor de securitate.
Oficialii americani au declarat zilele trecute pentru Reuters că nu doresc să escaladeze situaţia cu desfăşurări militare inutil provocatoare înainte ca preşedintele Camerei Reprezentanţilor Pelosi - un critic convins al Chinei şi al treilea om în stat din SUA - să aterizeze marţi la Taipei într-o aeronavă a forţelor aeriene americane.
Ei îşi menţin această abordare, în timp ce armata chineză lansează exerciţii cu muniţie reală în apele din jurul Taiwanului şi chiar în zone care împart insula în două, spun ei.
„Nu putem avea control asupra călătoriei lui Pelosi, dar putem controla modul în care reacţionăm”, a spus un oficial al apărării.
Comandamentul american pentru regiunea Indo-Pacifică din Hawaii nu a răspuns imediat la întrebările Reuters cu privire la acţiunile şi strategiile sale.
Avionul care a transportat-o pe Pelosi şi delegaţia ei a ocolit Marea Chinei de Sud - şi insulele sale fortificate - pornind din Singapore şi zburând pe o rută mai lungă prin insula Borneo - o insula vastă din sud-estul Asiei împărţită între indonezia, Malaysia şi Brunei - şi partea de est a Filipine.
„Calea naturală de zbor ar fi fost peste Marea Chinei de Sud, dar locul abundă de radare, senzori şi echipamente de bruiaj de la bazele insulare ale Chinei, aşa că este de evitat în contextul Pelosi”, a declarat consultantul de securitate din Singapore, Alexander Neill. .
„Din modul în care se desfăşoară lucrurile, putem vedea că scopul este de a evita escaladarea necontrolată”.
După ce au ridicat instalaţii în arhipelagurile disputate ale insulelor Paracel şi Spratly, navele pazei de coastă chineze, ca şi navele de război şi avioanele patrulează în mod curent în miezul maritim al Asiei de Sud-Est, escortând frecvent navele Marinei SUA şi a altor ţări, scrie Reuters.
Modernizarea militară a Chinei din ultimele decenii este motivul pentru care unii analişti de securitate spun că ar fi de neconceput pentru portavioanele americane să provoace forţele chineze în mările din jurul Taiwanului, aşa cum au făcut-o în urmă cu 25 de ani.
Pe atunci, un portavion al SUA a navigat prin strâmtoarea Taiwan, în timp ce un al doilea a realizat manevre în apropiere pentru a pune capăt şirului de lansări de rachete şi exerciţii militare chineze, în timp ce Beijingul protesta faţă de primele alegeri prezidenţiale autonome din Taiwan.
Mai mult de jumătate dintre cele 111 nave ale forţei de luptă desfăşurate în prezent de Marina SUA se află acum în sfera de responsabilitate a Flotei a şaptea, cu sediul în Japonia, care se întinde în Oceanul Pacific de Vest şi Oceanul Indian, potrivit monitorizărilor institutului Naval al SUA, un organism independent.
Patru nave puternice - portavionul USS Ronald Reagan, nava de asalt amfibiu USS Tripoli şi crucişătorul cu rachete ghidate USS Antietnam se află la est de Taiwan, a confirmat Reuters. O altă navă de asalt - care transportă şi avioane de luptă F-35 - se află într-un port japonez din apropiere.
Unii analişti de securitate spun că este foarte probabil ca submarinele de atac americane să fie şi ele destul de aproape de o astfel de formaţie.
Traversarea grupului de atac al Reagan a fost în special urmărită către de analiştii de securitate regională în zilele dinaintea plecării lui Pelosi.
Radio Free Asia a relatat luna trecută că urmează să facă escală în portul central vietnamez Danang în iulie, după patrulele efectuate în sudul Mării Chinei de Sud, lângă fortificaţiile chineze din Insulele Spratly.
Diplomaţii familiarizaţi cu traseul său au spus că grupul de atac s-a întors pentru a face o oprire de cinci zile în Singapore, începând cu 22 iulie. Mişcarea a avut loc în momentul în care China a lansat exerciţii militare, între 16 şi 20 iulie, în jurul bazelor sale aflate mai la nord, în insulele Paracel, la est de Danang, şi care acoperă 100.000 km pătraţi, potrivit declaraţiilor autorităţilor maritime locale.
Nici oficialii americani, nici cei vietnamezi nu au comentat această schimbare sau raţiunea ei, însă un oficial al Marinei SUA a declarat recent pentru Reuters că programul „se schimbă adesea” fără confirmare sau notificare prealabilă.
Portavionul Reagan s-a îndreptat spre coridoarele maritime înguste ale arhipelagului Filipinelor înainte de a ajunge în apele de la vest de Taiwan, potrivit unei pagini oficiale de Facebook a marinei americane.
Cercetătorul academic în materie de securitate din Singapore, Collin Koh, a observat că trecerea unui portavion prin strâmtoarea San Bernadino din Filipine a fost ceva neobişnuit, în loc să navigheze spre nord, între Filipine şi coasta de sud a Chinei.
„Cred că asta demonstrează că unele desfăşurări sunt atent calibrate, gândite astfel încât să nu provoace inutil China, în timp ce se asigură că se deplasează acolo unde trebuie să fie”.