ANALIZĂ: Parlamentul începe luni sesiunea ordinară de toamnă. Amnistierea fiscală şi Legea CAS, printre subiectele de pe agendă

ANALIZĂ: Parlamentul începe luni sesiunea ordinară de toamnă. Amnistierea fiscală şi Legea CAS, printre subiectele de pe agendă

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, luni, 1 septembrie, sesiunea ordinară de toamnă, activitatea legislativă urmând să se suprapună, în mare parte, peste campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

ANALIZĂ: Parlamentul începe luni sesiunea ordinară de toamnă. Amnistierea fiscală şi Legea CAS, printre subiectele de pe agendă (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

În debutul sesiunii, cele două Camere trebuie să se pronunţe asupra unor propuneri legislative care, din diverse motive, nu au mai fost dezbătute şi votate.

Astfel, Senatul va dezbate şi vota, în prima săptămână a sesiunii, proiectele privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor, întrucât în sesiunea extraordinară nu a mai existat cvorum pentru continuarea lucrărilor.

Pe de altă parte, celelalte două acte normative pe care Senatul le-a dezbătut în sesiune extraordinară - Legea CAS (adoptată) şi Legea petrolului (care nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru adoptare), vor merge către Camera Deputaţilor, care le va dezbate tot în prima săptămână a sesiunii.

Totodată, este de aşteptat ca Parlamentul să se pronunţe, în această sesiune, şi asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali.

În această sesiune ar putea ajunge în dezbaterea Parlamentului şi proiectul UDMR privind autonomia, despre care liderii Uniunii au dat asigurări că va fi finalizat înainte de 1 septembrie, după care va fi supus dezbaterii publice.

Este de aşteptat ca Parlamentul să dezbată şi o altă propunere a UDMR, referitoare la amnistierea funcţionarilor publici care trebuie să returneze bani din salarii.

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din această sesiune figurează şi proiectul de modificare a Legii pornografiei, iniţiat de 37 de deputaţi şi senatori. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Tot în această sesiune, Parlamentul trebuie să dezbată şi să adopte proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2015, care urmează să fie transmise de Guvern.

În prima zi a sesiunii de toamnă urmează să fie aleasă şi noua componenţă a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, unele modificări faţă de precedenta sesiune putând apărea la nivel de vicepreşedinţi, secretari şi chestori, în funcţie de algoritm.

De asemenea, ar urma să fie adusă la cunoştinţa plenurilor şi afilierea la alte grupuri a unor parlamentari, câteva demisii din partide fiind anunţate pe perioada vacanţei de vară.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…