ANALIZĂ: De ce vor EVITA turiştii străini România:

ANALIZĂ: De ce vor EVITA turiştii străini România:

Prăbuşirea avionului malaezian în Ucraina îi va determina pe mulţi turişti de pe alte continente să evite Europa de Est şi, implicit, România, considerând că zona este nesigură, cred operatorii din turism, care spun că va scădea şi numărul românilor care vor zbura spre Rusia sau ţările scandinave.

"E nenorocirea nenorocirilor", a afirmat Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei Invitation Romania.

El a explicat că orice accident aviatic major se reprecutează negativ la nivel mondial, iar în perioada imediat următoare numărul pasagerilor pe cursele aeriene din întreaga lume scade cu 0,1-0,5%, ceea ce, arată Fodoreanu, este enorm.

"Bineînţeles că există un impact emoţional. Pe mine m-au sunat în ultimele ore câţiva prieteni ca să mă întrebe pe unde trec exact avioanele cu care urmează să zboare", a spus Dorin Ivaşcu, preşedintele Asociaţiei Române a Operatorilor Privaţi din Aviaţie.

În afara efectului emoţional, care afectează pasagerii curselor aeriene din întreaga lume, prăbuşirea avionului în Ucraina afectează şi turismul românesc, din cauza vecinătăţii celor două ţări.

"Din păcate, România este la o distanţă relativ mică de zona de conflict din Ucraina, iar turiştii din zone mai îndepărtate, de pe alte continente, nu fac foarte clar distincţia între România, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria. Pentru ei, acestea sunt ţări din Estul Europei, unde are loc un conflict pe fondul căruia s-a prăbuşit un avion, iar din acest motiv vor evita zona şi, implicit, România", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Pentru mulţi turişti de pe alte continente, România, Cehia sau Ucraina sunt cam acelaşi lucru, crede, la rândul lui, Lucian Boronea, proprietarul agenţiei de turism Accent Travel.

"În avion au fost pasageri din Canada şi Asia, motiv pentru care turiştii nord americani şi asiatici vor evita o vreme zona Europei de Est", a mai spus Boronea.

El crede că va fi afectat şi fluxul de turişti din România către străinătate, dar doar către destinaţiile spre care existau zboruri care survolau Ucraina, chiar dacă acestea evită acum spaţiul aerian ucrainean. Astfel, unii ar putea renunţa la circuitele în Rusia sau în ţările scandinave.

Potrivit lui Boronea, ar putea suferi şi segmentul de conferinţe organizate de companii străine în România, pentru că unele dintre ele ar putea amâna evenimentele.

Turoperatorii spun că şi fără prăbuşirea avionului, tensiunile din Ucraina au influenţat deja negativ turismul românesc.

"A scăzut incomingul în acest an în România din cauza situaţiei din Ucraina. Unii au renunţat să mai vină într-o zonă în vecinătatea căreia este un conflict militar", a afirmat Fodoreanu.

Acesta apreciază că autorităţile române din turism nu ştiu să iasă din aceste crize şi nu intensifică promovarea atunci când turismul are probleme.

"România nu are nici concept de promovare şi nu are nici echipă. Noi ar fi trebuit, în momentul în care a început conflictul în Ucraina, să ieşim pe toate pieţele şi la toate târgurile şi să facem o promovare agresivă", a completat Fodoreanu.

Romnia ar putea, însă, avea şi un beneficiu în urma tragediei din Ucraina. ROMATSA a anunţat că este pregătită să facă faţă eventualei creşteri a traficului aerian, după prăbuşirea avionului în Ucraina, şi că asigură deja o creştere de trafic aerian de 25-30% ca urmare a rerutării zborurilor în contextul conflictului din ţara vecină.

Un avion de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, la bordul căruia se aflau 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, s-a prăbuşit joi la Snejnoie, în regiunea Doneţk, scena unor lupte intense între trupe guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi.

Toate persoanele care se aflau la bord au murit.

Cetăţeni din cel puţin nouă ţări, între care Australia, Belgia, Canada, Germania, Malaysia, dar şi unul cu dublă cetăţenie, canadiano-română, se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborât cu ajutorul unui sistem de apărare antiaeriană, potrivit unor oficiali americani.

Autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de doborârea avionului.

 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…