Analiză CEPA: Cum am vândut Chinei funia cu care vrea să ne spânzure/Te crucești când vezi cum toate aceste lucruri se întâmplă sub ochii noștri

Analiză CEPA: Cum am vândut Chinei funia cu care vrea să ne spânzure/Te crucești când vezi cum toate aceste lucruri se întâmplă sub ochii noștri

Avantajul tehnologic al partidului-stat chinez nu este invincibil, scrie analistul Edward Lucas într-un articol CEPA .

???? Vă mai amintiți de „omuleții verzi”? Aceste forțe neregulate anonime au condus eforturile Kremlinului în Ucraina. În mijlocul haosului alimentat artificial, păreau irezistibili. Acum par expirați. O țară bine condusă îi poate bloca, urmări, reține și (dacă este necesar) împușca pe acești intruși.

Amenințările din acest deceniu sunt mult mai grave, având electroni, nu atomi, puterea creierului și nu forță brută. Câmpurile de luptă variază de la cloud computing la tehnologia de supraveghere și corpul uman. Făptașii sunt greu de identificat și chiar mai greu de arestat, nu în ultimul rând pentru că este posibil să nu fie oameni. Science fiction-ul poate fi un ghid mai bun decât manualele de strategie. Ceea ce este posibil astăzi, poate deveni imposibil mâine (capacitatea de a fi anonim într-o mulțime, de exemplu), și invers: computerele cuantice vor putea în curând să spargă în câteva minute valoarea celor mai secrete mesaje criptate.

China are deja avantaje formidabile, de la drone, baterii și polimeri la inteligență artificială și realitate virtuală. Partidul-stat leninist alocă resurse uriașe cercetării și dezvoltării și derulează programe nemiloase de spionaj industrial. Dar cel mai mare atu al său este capitalismul. Partidul Comunist Chinez nu doar că exploatează inovația, dinamismul, rezistența și eficiența economiei de piață la domiciliu, ci se bucură și de beneficiile lor în străinătate.

Vladimir Lenin (se presupune că) a spus: „Capitaliștii ne vor vinde frânghia cu care îi vom spânzura”. El nu ar fi putut prevedea că generația noastră își va investi economiile în fabrica de frânghii, o va ajuta să exploateze piețele financiare internaționale și o va lăsa să ne fure cele mai bune tehnici de împletitură, îi va accepta pe cei mai străluciți studenți să studieze frânghia la universitățile noastre de top și-i va permite să angajeze politicieni pensionari drept lobbyiști.

Pe cale de consecință, în timp ce Uniunea Sovietică nu își putea permite decât progrese tehnologice restrânse în domeniile militare și în tehnologia spațială, China avansează pe un front larg. Nu putem ignora influența sa tehnologică și nici nu o putem evita. Opțiunile noastre se micșorează.

Marele pariu pe care l-am făcut în 2001 a fost greșit. Primirea Chinei în sistemul comercial mondial a dus la progresul economic așteptat, dar nu la liberalizarea politică sperată. Politica tardivă a sancțiunilor și tarifelor administrației Trump a fost parțial reușită, în special în blocarea avansului Huawei în unele țări europene și în rândul altor aliați ai SUA. Dar rezultatele din alte părți au fost neuniforme. Încercarea unui embargo mai puternic este riscant. În fața unei alegeri clare între China și Occident, în prezent multe țări ar putea alege Beijingul. Pentru 64 de țări, China este cel mai mare partener comercial, față de doar 38 pentru care Statele Unite contează cel mai mult. Avem o mulțime de teren de recuperat.

Se cere umilință, dar nu disperare. Putem concura dacă dorim. În primul rând, avem nevoie de alianțe. Țările occidentale combinate sunt încă mai mari și mai bogate decât China. Standardele tehnice și mediul legal pe subiecte de ultimă generație (cum ar fi criptomonedele, identificarea biometrică și statutul entităților de inteligență artificială) vor forma economia mondială pentru următoarele decenii. Ele sunt elaborate chiar acum în agenții internaționale plictisitoare, dar importante, în care guvernele occidentale sunt în mod regulat depășite. Nimeni nu ne obligă să pierdem, noi alegem să o facem.

Putem cheltui mai mult pe cercetare și le putem oferi oamenilor de știință și inginerilor noștri mai multă libertate și mai puține completări de formulare. Putem spori rezistența lanțurilor noastre de aprovizionare, analizând mai degrabă aspecte strategice decât costuri.

Mai pe larg, trebuie să arătăm că abordarea noastră față de problemele digitale și tehnologice este înrădăcinată în competitivitatea, deschiderea, transparența și repararea încrederii în sine, articulate în mod clar – caracteristici ale societăților noastre care lipsesc atât de profund în China continentală. Autocritica este sănătoasă; îndoiala de sine este zdrobitoare; ura de sine este pernicioasă. Atât Rusia, cât și China doresc ca Occidentul să fie epuizat în certuri debilitante despre neajunsurile sale din trecut și din prezent. Nu le ușurați misiunea.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...