ANALIZĂ Ce impact va avea pentru România bătălia pentru Casa Albă și cum s-a văzut la București prima dezbatere

ANALIZĂ Ce impact va avea pentru România bătălia pentru Casa Albă și cum s-a văzut la București prima dezbatere

Lumea se va schimba, iar odată cu asta și Estul Europei și România, anunță analistul de politică externă Ștefan Popescu. Indiferent dacă în SUA va câștiga Trump sau Biden, România ar trebui să fie pregătită pentru noi provocări, crede Popescu. În schimb, istoricul Adrian Cioroianu e ceva mai rezervat, într-o analiză pentru „Adevărul”.

Donald Trump vs Joe Biden, bătălia octogenerilor

Donald Trump vs Joe Biden, bătălia octogenerilor

Dezbaterea dintre cei doi mari rivali, președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, și Donald Trump a fost câștigată clar de ultimul. De altfel, presa din SUA scrie că democrații sunt panicați, iar problema pe care și-o pun mulți este dacă nu e prea tâziu ca în locul lui Biden să fie ales un alt candidat.

„A fost cea mai proastă dezbatere”

„Adevărul” a discutat cu doi cunoscuți analiști politici, ambii cu funcții importante în trecut. Adrian Cioroianu a fost inclusiv ministru de externe în 2007, în timp ce Ștefan Popescu a fost secretar de stat, la același minister, în 2017.

Profesor la SNSPA, doctor în relații internaționale, cu două masterate în domeniu, la Sorbona (Franța), Ștefan Popescu urmărește cu precădere situația din SUA și Franța, două puncte fierbinți pe harta alegerilor în acest an. Dezbaterea dintre Biden și Trump nu i-a lăsat cea mai bună impresie, iar prestația actualului șef de la Casa Albă i s-a părut submediocră.

„A fost cea mai proastă dezbatere, de când urmăresc eu dezbaterile prezidențiale, chiar dacă ea a fost încadrată în anumiți parametri. Prin urmare, Donald Trump nu s-a exteriorizat atât de mult, a fost o dezbatere în care a contat forma în primul rând, capacitatea fiecărui candidat de a articula pe subiectele care au fost avansate de cei doi moderatori. Din acest punct de vedere este net avantajul candidatului republican Donald Trump, aici nu discutăm deloc de justețea argumentelor, ci de capacitatea sa de a articula, de a fi convingător, de a arăta că are vitalitate și, bineînțeles, capacitatea sa de a transmite și atunci când microfonul era închis, în timp ce Biden se exprima, printr-o expresivitate, prin nimic”, spune Popescu.

„Votul e emoțional”

Joe Biden este departe de forma arătată în timpul alegerilor anterioare, pe care le-a și câștigat.

„A avut o prestație foarte slabă, a vorbit pe un ton foarte jos, a arătat clar că avem de-a face cu un alt Biden, nu cel de acum 4 ani când era capabil să-i dea o replică contracandidatului său. Din contră, a părut obosit, în primele 45 de minute mânca cuvinte, răspunsurile sale au fost greoaie și, din păcate pentru el, votul, în general, este emoțional”, adaugă analistul.

Biden, în postura lui Nixon de acum 6 decenii

El a adus în discuție și alte dezbateri între foști candidați pentru Casa Albă, începând cu prima confruntare televizată, în 1960. Iar situația lui Biden aduce într-o anumită măsură cu cea a lui Nixon, în urmă cu mai bine de șase decenii, atunci când Kennedy a câștigat alegerile. Detaliile au făcut și atunci diferența, iar în noiembrie, când americanii vor vota, e foarte posibil să se întâmple exact același lucru.

Ștefan Popescu

Ștefan Popescu

„Numai o minoritate votează rațional. Și atunci, într-adevăr, asemenea exerciții de publicitate, dacă îmi permiteți să spun, pentru că să le numesc așa chiar începând cu prima dezbatere televizată, eveniment fondator, 26 septembrie 1960, toți analiștii, toți cei care au scris sunt unanim de acord că faptul că marele favorit Richard Nixon, vicepreședinte cu două mandate, ultra favorit și avantajat de prima dezbatere radiofonică, în momentul în care au trecut pe micul ecran, chiar în alb-negru, l-a dezavantajat faptul că se exprima mai prost decât volubilul John Fitzgerald Kennedy, senator, fără atâta experiență, era neras, fixa camera. Ori aceste lucruri contează, oamenii sunt de multe ori mai puțin interesați de conținut. Marea tema a acestei dezbateri - și de asta a fost și acceptată de Biden, care refuza să aibă dezbateri până acum cu Donald Trump - a fost scăderea în sondaje, în special pe fondul punerii în discuție a capacităților sale fizice și cognitive. Și din păcate pentru Biden și pentru susținătorii săi nu a trecut testul”, dezvoltă analistul.

Democrații nu mai au timp, nu au nici lideri

Vestea proastă pentru democrați este că nu prea mai există timp pentru a-l înlocui pe Biden, dar nici figuri carismatice și lideri importanți în Partidul Democrat.

Deja mulți democrați își manifestă neliniștea și îngrijorarea cu privire la capacitatea lui Biden de a asuma un nou mandat. Problema este cine să-l înlocuiască pe Biden. Și dacă acesta ar face un pas înapoi, pentru că dacă el nu face un pas înapoi, este greu de crezut că convenția democrată care va avea loc la sfârșitul de august, în a doua jumătate a lunii august, va decide pentru o altă personalitate sau se va dezangaja cu privire la președintele în exercițiu. Kamala Harris, vicepreședinta, este și mai puțin carismeatică, deși este mai tânără și nu are problemele fizice și cognitive pe care le are președinte Biden. Și mai este o problemă, schimbarea candidatului la 2-3 luni de alegeri de momentul 5 noiembrie riscă să facă rău, e ca și cum schimbi caii în plină cursă”, mai arată el.

Ce impact va avea pentru România

În ce privește România, Ștefan Popescu nu crede că va fi foarte relevant cine va câștiga în SUA. În ambele cazuri, mai spune Popescu, lucrurile se vor schimba, în special poziționarea SUA față de Europa și Europa de Est.

„Pentru România, lucrurile stau în felul următor. Chiar dacă Biden va câștiga, lucrurile se vor schimba, pe dosarul ucrainean, în toate scenariile. Asta fie că vine Trump, fie că rămâne Biden, dar va avea o majoritate republicană, pentru că avem alegeri și în ambele camere ale Congresului. Semnalul a fost dat deja de administrația Biden, la conferința de pace de la Geneva, a trimis-o pe neexperimentata Kamala Harris, vicepreședinta, care nu a avut niciun dosar de politică externă. Spre deosebire de Biden, care, când era vicepreședinte, Obama îi delegase, practic o bună parte din politica externă, în orice caz tot ceea ce ținea de Estul Europei. Biden se ocupa de Europa de Est, el era marele patron. Prin urmare, este clar că America se va concentra pe Indo-Pacific. Nu întâmplător, subliniez acest lucru, administrația Biden l-a preferat la șefia NATO pe Mark Rutte, un personaj care nu este pe flancul de est și n-a preferat o personalitate”, mai explică Popescu.

Ștefan Popescu consideră că SUA se vor concentra mai puțin pe războiul din Ucraina, dovadă și că acesta nu este prezent ca temă importantă în campania electorală. În măsură în care totuși americanii vor rămâne atenți și la situația din Ucraina, ei se vor axa mai degrabă pe situația de după război decât pe ceea ce se întâmplă acum: „Ați văzut China, Indo-Pacificul, au fost teme de discuție în dezbaterea dintre cei doi. Și, bineînțeles, situația post-conflict, pentru că războiul va mai dura un an, doi. Dar, la un moment dat, în acești patru ani de administrație la Casa Albă, de nou administrație începând cu 21 ianuarie 2025, vom avea pe masă aranjamentul post-conflict cu privire la Ucraina”.

„O dezbatere între doi octogenari”

Și Adrian Cioroianu a fost dezamăgit de ceea ce a văzut în confruntarea Biden – Trump. Fostul ministru nu îi dă notă de trecere președintelui SUA, dar nu a fost impresionat nici de Trump.

Adrian Cioroianu

Adrian Cioroianu

„Sigur că a fost o dezbatere între doi octogenari, unul mai experimentat decât celălalt, ceea ce e o confirmare sigur a democrației și a creșterii duratei medii de viață la nivelul lumei occidentali, asta e clar. Cred că de Donald Trump s-a simțit mai în largul lui, Joe Biden a fost ceva mai obosit, poate datorită vârstei, poate datorită programului, dar a spune că a fost mai obosit, a început ceva mai timid, nu își regăsea vocea. Donald Trump a fost în spiritul lui obișnuit, foarte multă fanfaronadă, foarte multă lăudă, atacurii deseori la contra-candidat”, amintește Cioroianu.

În schimb, Adrian Cioroianu consideră că democrații ar mai avea timp să-și schimbe candidatul. „Până la urmă, voința partidului e deasupra aceleia candidaților, așa încât dacă partidul democrat decide să se reorienteze, încă o pot face”, e opinia sa.

Singura problemă dacă iese Trump

Însă indiferent cine va câștiga alegerile, pentru România va fi același lucru, crede și Cioroianu. În schimb, el consideră că politica externă a Washingtonului va urma aceleași coordonate.

Ca să fiu sincer, nu cred că România ar fi afectată în vreun fel. Nu cred că s-ar schimba coordonatele politicii externe americane, asta indiferent cineva fi viitorul președinte”, punctează fostul ministru.

Ar exista totuși o problemă, în cazul unei victorii a lui Trump.

„Singura problemă este cu această victorie a populismului în politică, pentru că Donald Trump este un populist, orice am spune. Este un populist 100%. Și asta ar fi singura problemă”, încheie Adrian Cioroianu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...