Analiza atmosferei arată că pe Venus nu a existat niciodată viață asemănătoare Pământului
Cercetările indică faptul că interiorul planetei Venus este uscat, ceea ce contrazice teoriile conform cărora planeta ar fi fost locuibilă în trecut.
Planeta Venus: Foto: Shutterstock
Cu o suprafață suficient de fierbinte pentru a topi plumbul și cu nori de acid sulfuric deasupra sa, Venus este o planetă adesea numită „geamănul rău” al Pământului, similară ca mărime, dar cu lumi diferite.
Unii oameni de știință au crezut mult timp că planeta a fost cândva mult mai primitoare, cu temperaturi mai scăzute și oceane cu apă lichidă. Dar acum cercetătorii au dat o lovitură ideii că Venus a găzduit vreodată viața așa cum o știm noi, scrie theguardian.com.
Ei spun că o analiză a atmosferei planetei a arătat că interiorul lui Venus este uscat, sugerând că nu a avut niciodată oceanele de apă lichidă considerate în mod tradițional necesare pentru ca viața să înceapă.
„Acest lucru nu exclude complet orice formă de viață. Exclude viața asemănătoare Pământului”, a declarat Tereza Constantinou, primul autor al cercetării de la Universitatea Cambridge.
Întrebarea dacă Venus a fost vreodată locuibilă - și dacă ar putea găzdui viață în norii săi acizi - a fost mult timp un subiect fierbinte în rândul oamenilor de știință. Unii cred că planeta a fost odată mult mai asemănătoare cu Pământul, dar apoi a suferit un efect de seră galopant. Alții cred că Venus a fost întotdeauna neospitalieră.
Bogată în apă?
Constantinou a observat că, la începutul formării lui Venus, planeta a fost acoperită de o mare vastă de magmă. Dacă aceasta s-ar fi răcit rapid, apa s-ar fi condensat și ar fi format oceane de apă. Cu toate acestea, acest proces ar fi reținut, de asemenea, apa în magmă pe măsură ce aceasta se cristaliza, ceea ce înseamnă că interiorul planetei ar fi fost bogat în apă. Ca urmare, apa ar fi fost ejectată atunci când vulcanii erupeau.
„Dacă vă uitați la orice fotografie a vulcanismului de pe Pământ, vedeți un fel de nori mari care ies. Cea mai mare parte a acestora este apă”, a spus ea.
Dar dacă magma s-ar fi răcit lent, apa ar fi ajuns sub formă de aburi în atmosferă. În mod crucial, în acest scenariu, apa nu ar fi prinsă în interiorul planetei.
Scriind în revista Nature Astronomy, Constantinou și colegii săi raportează cum au studiat chimia atmosferei planetei pentru a face lumină asupra conținutului de apă din interiorul acesteia.
Echipa a afirmat că natura neschimbătoare a atmosferei lui Venus înseamnă că rata pierderii substanțelor trebuie să fie egală cu rata înlocuirii lor, aceasta din urmă fiind determinată de activitatea vulcanică.
Cu toate acestea, atunci când echipa a analizat proporțiile substanțelor care se reumpleau în atmosfera venusiană, a constatat că se adăuga foarte puțină apă; cu alte cuvinte, erupțiile vulcanice erau „uscate”.
„Lipsa apei în emisiile vulcanice reflectă un interior venusian la fel de uscat”, a declarat Constantinou.
Echipa a afirmat că descoperirile nu sunt compatibile cu faptul că Venus a avut oceane de apă la suprafață în trecut și, prin urmare, o climă considerată în mod tradițional locuibilă.
Concluzia echipei ar putea fi testată în curând: mai târziu în acest deceniu, Nasa urmează să lanseze misiunea DaVinci pentru a efectua survoluri ale planetei Venus și pentru a lansa o sondă la suprafața sa.
Constantinou a declarat că rezolvarea problemei ar putea ajuta astronomii să-și restrângă căutarea de planete locuibile în afara sistemului nostru solar. „Pământul și Venus oferă acest laborator natural foarte aproape de noi pentru a studia modul în care evoluează habitabilitatea, sau lipsa acesteia”, a spus ea.
Sursa: adevarul.ro