Analist militar: „România se află nu doar în proximitatea unui conflict, ci și pe direcția principală de înaintare a trupelor ruse“
Expertul în geopolitică Dorin Popescu este de părere că perspectiva unei confruntări militare directe Rusia-NATO este incertă și îndepărtată. Însă, obținerea unor succese militare ale armatei ruse pe actualul front din sudul Ucrainei, sub forma unor noi ocupări de teritorii, mărește însă riscul acestei perspective.
Actualul război pozițional riscă să se cronicizeze FOTO Shutterstock
Analistul militar crede că o confruntare directă cu NATO nu reprezintă o prioritate a actualului proiect imperialist și hegemonic al Moscovei. „Federația Rusă nu are resurse pentru fronturi simultane și are încă restante/neîndeplinite numeroase obiective prioritare proprii precum ocuparea teritorială parțială a Ucrainei, înaintarea teritorială de-a lungul culoarului menționat, blocarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, realizarea joncțiunii teritoriale cu raioanele transnistrene ale Republicii Moldova. Timp de cel puțin 2-3 ani, resursele și acțiunile Rusiei se vor focaliza pe îndeplinirea acestor obiective, respectiv pe crearea/ocuparea Novorusiei ca parte a proiectului hegemonic URSS 2.0, URSS redivivus“.
În același timp, pregătirea pentru război a țărilor NATO, mai ales a celor aflate în proximitatea actualului conflict, este imperativă.
Un sondaj exclusiv, realizat de Avangarde la comanda digi24.ro , arată că 7 din 10 români au încredere că România va fi ajutată de NATO în cel mai negru scenariu, al unui atac în regiune, iar 37% dintre români ar fi dispuși să participe la cursuri de pregătire în caz de război.
Referitor la reintroducerea serviciului militar obligatoriu , 58% din populația generală nu e de acord cu această variantă, în timp ce 35% dintre români ar fi de acord cu această eventuală reintroducere în lege chiar dacă oficialii au spus că nu se pune problema de așa ceva. În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, întrebați despre această ipoteză neluată în calcul de politicienii români, 72% spun că nu sunt de acord, în timp ce 11% ar fi de acord să facă armata în măsura în care ea ar fi obligatorie.
Întrebați dacă consideră că Armata României ar face față în eventualitatea în care țara noastră ar fi atacată, 71% dintre români au răspuns negativ, în timp ce 21% au dat un răspuns pozitiv.
România, pe direcția principală de înaintare a trupelor ruse
„România se află nu doar în proximitatea unui conflict, ci și pe direcția principală de înaintare a trupelor ruse, iar riscurile apropierii armatei ruse de granița României, în nord-vestul Mării Negre, cresc constant“, spune Dorin Popescu.
Rezistența forțelor armate ucrainene pe acest culoar temporizează înaintarea teritorială a Rusiei, dar nu poate oferi garanții pe termen mediu și lung. Fereastra oportunității unei liniști relative până în momentul în care trupele ruse pot înainta semnificativ pe acest culoar poate fi mai scurtă decât se anticipează în prezent. În acest context, pregătirea sistemică pentru război este obligatorie.
Pe acest fond, războiul, crede Dorin Popescu, riscă să devină temă electorală principală în campaniile din 2024.
Dorin Popescu, preşedintele Asociaţiei de geopolitică „Casa Mării Negre Constanţa“ , a ocupat trei funcţii diplomatice: în Federaţia Rusă, în Ucraina şi în Bosnia-Herţegovina.
Sursa: adevarul.ro