ANAF: Declaraţia unică se depune până la 30 iunie 2020, inclusiv
Termenul de depunere a formularului ''Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice'' a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin acelaşi act normativ, s-a stabilit că, dacă Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordă bonificaţii.
Astfel, pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv.
Totodată, pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit ANAF, aceasta din urmă se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia de acordare a primei bonificaţii, caz în care se aplică ambele bonificaţii.
Reprezentanţii ANAF precizează că Declaraţia unică se utilizează atât pentru declararea venitului realizat şi definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2019, cât şi pentru estimarea obligaţiilor datorate pentru anul 2020.
Totodată, Declaraţia unică se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o forma de asociere, venituri/pierderi din: activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursa, cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, activităţi agricole, piscicultura şi/sau silvicultura, transferul titlurilor de valoare, precum şi venituri din alte surse (de exemplu: câştiguri din transferul de moneda virtuala sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţa).
Declaraţia unică se depune şi de către persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România (de exemplu: venituri din activităţi independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).
În condiţiile actuale, când este foarte importantă respectarea distanţării sociale, ANAF aminteşte contribuabililor că pot depune Declaraţia unică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. AGERPRES