ANAF a demarat inspecţiile fiscale pentru 80 de contribuabili; riscul estimat este de 259,4 milioane de lei
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedura de inspecţie fiscală pentru un număr de 80 de contribuabili, în cazul cărora riscul estimat este de aproximativ 259,4 milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituţiei remis luni AGERPRES.
Inspecţiile se derulează în cadrul operaţiunii "Iceberg" şi vizează 13 contribuabili mari, administraţi de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili Bucureşti, pentru care riscul estimat este de 102,278 milioane de lei, şi 67 de contribuabili mijlocii, administraţi de Direcţia Generală Regionala a Finanţelor Publice Bucureşti, cu un nivel al riscului estimat la 157,118 milioane de lei.
"Selecţia contribuabililor a fost efectuată în baza riscurilor estimate şi cuantificate, în urma controalelor operative derulate de inspectorii antifraudă. Pentru efectuarea inspecţiei fiscale la contribuabilii administraţi de către DGAMC Bucureşti, au fost selectaţi 50 de inspectori fiscali cu experienţă în zona verificărilor fiscale. Pentru contribuabilii mijlocii selectaţi în scopul efectuării inspecţiei fiscale, au fost relocate 67 de echipe de inspecţie fiscală, care sunt coordonate centralizat şi unitar în ceea ce priveşte tratamentul fiscal aplicat, pentru acoperirea riscurilor identificate", precizează ANAF.
Fiscul a anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui a, că a demarat operaţiunea "Iceberg", o amplă acţiune de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economică din România.
Operaţiunea "Iceberg" se va desfăşura pe întreaga durată a anului 2019 şi presupune intensificarea controalelor şi eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul menţinerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfăşoară activităţi în România, potrivit comunicatului.
Astfel, principalele direcţii de acţiune ale ANAF, în perioada următoare, sunt: combaterea fenomenului externalizării profitului, verificarea manierei în care companiile mari gestionează relaţiile economice între companii din grupul din care fac parte şi destructurarea lanţurilor tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin identificarea şi instrumentarea fenomenelor de fraudă fiscală cu implicaţii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului. AGERPRES