Ana-Maria Pătru, dezvăluiri despre „agenta” SRI Irina Socol. Ea a refuzat să se prezinte la circoteca inventată de Dragnea
Fost sefa a Autoritatii Electorale Permanente, care la vremea alegerilor prezidentiale din 2009 era vicepresedinte al autoritatii, a transmis luni o scrisoare Comisiei de ancheta parlamentara privind turul al doilea din scrutinul prezidential din 2009 in care sustine ca este suspect cum firma SIVECO, controlata de Irina Socol, castiga toate licitatiile pentru numararea voturilor, inclusiv cele din 2009, si ca Socol ar fi apropiata de SRI. Patru, care este trimisa in judecata de DNA pentru pentru trei infractiuni de trafic de influenta si doua infractiuni de spalarea banilor, spune ca Socol este cea care a denuntat-o si sugereaza ca prietenia initiata de Socol ar fi putut fi "rodul unei actiuni operative".
Fragmente din scrisoarea de 10 pagini trimisa de Patru, care a refuzat sa vina la audieri:
"Consider ca este suspect faptul ca SIVECO, firma controlata de doamna Irina Socol, a castigat aproape toate licitatiile privind softurile de numarare si transmitere a datelor catre AEP, inclusiv la alegerile din 2009.
Lamurirea modului in care firma SIVECO, singura sau in consortii, castiga aceste licitatii pentru softurile de numarare a voturilor si transmitere a datelor, chiar daca ele sunt deschise prin sistem SEAP. In contextul mai multor articole de presa care sugereaza acest lucru, ar fi util lamurit daca nu cumva, conform legii 14/1992, exista sau exista pana de curand un interes la nivelul anumitor institutii pentru ca aceasta firma sa se ocupe de acest proces esential intr-o democratie.
Daca acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separat in acest sens. Intuitia si relatia de prietenie care m-a legat de Irina Socol incepand cu 2009 imi spun ca lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisiei de control parlamentar SRI, pentru ca exista suspiciunea rezonabila ca aceasta ar fi facut parte sau ar fi fost apropiata de fosta conducere a SRI.
In contextul actual, consider ca nici prietenia mea, pornita la initiativa Irinei Socol in 2009, nu a fost deloc intamplatoare, putand fi rodul unei actiuni operative.
In timpul anchetei in care am fost retinuta si arestata in plina campanie electorala pentru parlamentare, pe masa procurorilor existau documente ale AEP care vizau vulnerabilitatea softului si modul in care se face repartizarea mandatelor. Am fost chestionata asupra acestor lucruri. Precizez ca hartiile care mi-au f
Am fost retinuta si arestata in baza unui denunt al Irinei Socol, fosta sefa SIVECO."
Ana Maria Patru este prima persoana invitata la audieri care nu se prezinta, pana acum fiind audiati Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul presedinte al AEP Octavian Opris, vicepresedintele AEP Marian Muhulet si Mircea Geoana.
De ce este Patru acuzata de DNA
in perioada aprilie - iunie 2008, Ana-Maria Patru a pretins, iar in 2009 a si primit de la reprezentantii unei societati suma de 210.000 euro reprezentand contravaloarea unui imobil situat in Bucuresti."In schimb, aceasta a promis ca va sustine derularea in bune conditii a unui contract incheiat de acea societate cu AEP, precum si ca va sustine societatea sa obtina si sa deruleze contracte viitoare, fapt care s-a si realizat. In 2009, inculpata Patru a disimulat provenienta sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constand in derularea unor operatii comerciale intre mai multe societati comerciale, intre care firma beneficiara a contractului cu Autoritatea Electorala Permanenta si o firma controlata de Ana-Maria Patru prin sotul ei", sustin procurorii.
DNA precizeaza ca, in 2011, tot in calitate de vicepresedinte al AEP, aceasta a pretins de la reprezentantii aceleiasi societati contravaloarea unui autovehicul de lux din care a primit suma de 15.000 euro, in schimbul promisiunii ca va sustine derularea, in bune conditii, a unor contracte de servicii incheiate de firma cu AEP. De asemenea, ea a promis, conform sursei citate, ca va sustine societatea sa obtina si sa deruleze contracte viitoare, fapt care s-a si realizat.
"In 2011, in aceeasi calitate, Patru a pretins si a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind in schimb la ministrul Economiei, astfel incat omul de afaceri sa fie primit in audienta, fapt care s-a si intamplat la scurt timp de la interventie", se spune in comunicat.
Anchetatorii au constatat ca Patru, cu banii proveniti din cele doua fapte de trafic de influenta descrise, a achizitionat un autovehicul de lux, iar pentru a ascunde identitatea adevaratului proprietar si beneficiarul real al bunului cumparat, in acelasi an, aceasta l-a inmatriculat pe numele unei alte persoane.
In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand acesteia, pana la concurenta sumei de 275.000 euro sau echivalentul acesteia in lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.