Ana Maria Pătru a fost ARESTATĂ! Acum o săptămână bea cafea cu Maior, la Washington!

Ana Maria Pătru a fost ARESTATĂ! Acum o săptămână bea cafea cu Maior, la Washington!

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost arestată preventiv, miercuri după-amiază, de Tribunalul Prahova pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind acuzată că a pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale peste 200.000 de euro reprezentând contravaloarea unui imobil în Bucureşti şi a unei maşini, în schimbul derulării unor contracte încheiate de societate cu AEP, relatează  News.ro . Ana Maria Patru abia se intorsese din Statele Unite, unde a participat ca observator la alegerile prezidentiale de pe 8 noiembrie si unde a fost primita de ambasadorul Romaniei la Washington, George Maior, joi, 10 noiembrie. 

Judecătorii Tribunalului Prahova au emis, miercuri seară, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele preşedintelui demisionar al Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Decizia instanţei de jduecată nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Ploieşti.

Ana Maria Pătru a fost reţinută, marţi seară, pentru 24 de ore, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorii DNA au cerut, miercuri, Tribunalului Prahova arestarea Anei Maria Pătru pe motiv că, lăsată în libertate, ar putea influenţa depoziţiile martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că ar fi încearcat să ascundă probe din dosarul în care este acuzată că a pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale peste 200.000 de euro reprezentând contravaloarea unui imobil în Bucureşti şi a unei maşini, în schimbul derulării unor contracte încheiate de societate cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti au dispus marţi punerea în mişcare a acţiunii penale şi au reţinut-o pe Ana Maria Pătru, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru săvârşirea trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două fapte de spălare a banilor. 

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a Anei Maria Pătru pe motiv că măsura este necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal şi pentru a preveni săvârşirea altor infracţiuni.

Procurorii  au mai arătat că, lăsată în libertate, Ana Maria Pătru ar putea influenţa depoziţiile martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că ar fi încercat să ascundă probe care pot fi folosite în dosarul său de corupţie.

În ordonanţa de reţinere, procurorii arată că măsura a fost luată în raport de gravitatea acuzaţiilor, modalitatea de săvârşire a faptelor, cuantumul infracţiunilor de corupţie, respectiv aproximativ 275.000 de euro şi implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos.

Avocatul Cristian Ene a declarat, la finalul audierii Anei Maria Pătru, care au durat mai multe ore şi s-au încheiat marţi noapte, că, "având în vedere situaţia juridică", aceasta a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. 

Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada aprilie - iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), funcţie cu rang de secretar de stat, a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 210.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a ascuns provenienţa sumei de 210.000 de euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de către Ana Maria Pătru prin soţul său, notează procurorii DNA.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover în sumă de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii,încheiate de societatea respectivă cu AEP. De asemenea, Ana Maria Pătru a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, ceea ce s-a şi întâmplat, au mai arătat procurorii.

Ana Maria Pătru mai este acuzată că, în cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia acesteia.

Procurorii susţin că, pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, în acelaşi an, Pătru a achiziţionat şi înmatriculat acest bun pe numele unei alte persoane.

În acest dosar, procurorii DNA Ploieşti au făcut, marţi, patru percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Vâlcea, la sediul Autorităţii Electorale Permanente şi la domiciliile unor persoane.

Potrivit unor surse judiciare, soţul Anei Maria Pătru ar fi încercat să fugă în timpul percheziţiilor de la locuinţa celor doi soţi din judeţul Vâlcea având asupra sa documente ale societăţii sale radiate care ”erau relevante pentru circuitul mitei”. Anchetatorii au reuşit însă să-l oprească pe bărbat.




populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”