Ana Birchall: Sintagma 'România - Grădina Maicii Domnului' - o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru ţară

Ana Birchall: Sintagma 'România - Grădina Maicii Domnului' - o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru ţară

Sintagma "România - Grădina Maicii Domnului" are rădăcini adânci în tradiţia creştinismului românesc şi este o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru această ţară, afirmă Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

"Una dintre expresiile cele mai dragi sufletului meu care exprimă gingăşia, spiritualitatea, credinţa şi frumuseţea interioară a sufletului neamului românesc este asemănarea dintre România şi Grădina Maicii Domnului. Această sintagmă plină de sfinţenie pe care o folosesc deseori în intervenţiile mele publice are o istorie aparte şi o semnificaţie pe măsură. Publicul larg a fost sensibilizat de această expresie în mesajul rostit de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia primei sale vizite într-o ţară majoritar ortodoxă (7-9 mai 1999), atunci când Papa a atribuit României numele de Grădina Maicii Domnului, apelativ considerat de mulţi drept o declaraţie de curtoazie", a spus Ana Birchall într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, numirea ţării noastre cu apelativul Grădina Maicii Domnului nu a fost doar "un gest de benevolenţă" din partea Papei Ioan Paul al II-lea, ci această expresie a fost utilizată cu sute de ani înainte, având la bază o minune care s-a petrecut la mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ.

"Realitatea este că nu a fost vorba doar despre un gest de benevolenţă din partea Suveranului Pontif pentru că istoria ne vorbeşte despre utilizarea expresiei pentru prima oară cu circa 500 de ani înainte, având la bază o minune care s-a petrecut în judeţul Neamţ, la mănăstirea Bisericani, situată la circa 12 kilometri de Piatra Neamţ. Am să împărtăşesc această istorioară din patericul românesc cu voi pentru că o găsesc evocatoare pentru credinţa şi spiritualitatea poporului român. Prin anul 1498, Cuviosul Iosif şi călugării care îl însoţeau au început să-şi ridice o biserică. Războaiele Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi faptul că nu aveau prea mult spor i-au determinat pe călugări să părăsească Bisericanii, pentru a se retrage la Sfântul Munte Athos. Se spune că în timp ce coborau pe Valea Rea, nu departe de peşteră, a izbucnit dintr-un stejar o vedenie de fulger, iar în faţa ochilor li s-a arătat Sfânta Fecioară Maria. - 'Unde plecaţi, părinţilor? - Ne ducem la Athos, la Sfântul Munte, în Grădina Maicii Domnului - Rămâneţi pe loc, nu plecaţi, căci şi aceasta este Grădina Mea', ar fi fost dialogul purtat între Maica Domnului şi Cuviosul Iosif", a arătat Ana Birchall.

Vicepremierul Ana Birchall subliniază că sintagma "România - Grădina Maicii Domnului" este o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru ţară, dacă toţi ne-am considera copii în Grădina Maicii Domnului, şi anume în România.

"Iată că expresia aceasta atât de dragă sufletului meu are rădăcini adânci în frumoasa tradiţie a creştinismului românesc. Cred că este o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru această ţară dacă toţi ne-am considera copii în Grădina Maicii Domnului, adică în ROMÂNIA. Sper ca după citirea acestui mesaj, toţi cei care scriu sau zâmbesc ironic atunci când mă aud spunând ca România este Grădina Maicii Domnului, să se abţină sau măcar să se documenteze despre istoricul acestei expresii dragi sufletului meu!", punctează Ana Birchall în finalul postării sale. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...