Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu România

Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu România

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Budapesta a reuşit anul trecut, prin România, să cumpere 1,75 miliarde metri cubi de gaze şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea în domeniu cu ţara noastră.

Viktor Orban se află într-o vizită la Bucureşti, unde a avut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

„Eu cred ce spune domnul premier că începem o eră nouă în colaborarea dintre cele două ţări, avem şi fondul de încredere. Aşa cum aţi auzit, Ungaria este importantă pentru România din punct de vedere economic, iar, din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria. Anul trecut, prin dumneavoastră, am putut să cumpărăm 1,75 miliarde metri cubi de gaze, care, împreună cu gazele din conducta de sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să îmi exprim recunoştinţa, mulţumirile, faţă de domnul prim-ministru”, a spus Viktor Orban, după întâlnirea avută la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Ungaria vrea să continue şi să aprofundeze colaborarea cu România.

„România este o ţară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea energetică cu România. Am discutat ca în aceste domenii strategice să se aprofundeze colaborarea dintre cele două ţări. Deci, Ungaria vrea să continue şi să aprofundeze colaborarea cu România”, a subliniat premierul ungar.

Viktor Orban a venit în țara noastră la doar câteva zile după ce compania MVM din Ungaria a anunțat că a încheiat un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON România.

Tranzacția este așteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

Potrivit unor surse apropiate tranzacției, MVM urmează să preia E.ON Furnizare la prețul de 205 milioane euro. Experții din domeniu consideră că este un preț mare, motiv pentru care companii din România precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica nu au dorit să cumpere furnizarea de la E.ON, deși s-au arătat interesate de tranzacție.

Gigantul rus Gazprom a pierdut mare parte din piața europeană, după invadarea Ucrainei în urmă cu doi ani. De la 1 ianuarie 2025, vor pierde și mai mult teren, ca urmare a încheierii acordului cu Ucraina pentru tranzitul gazelor.


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…