AMR: Scăderea pensiilor magistraţilor, prin instituirea unei taxe suplimentare, nu poate constitui monedă electorală
Scăderea drastică a pensiilor magistraţilor, prin instituirea unei taxe suplimentare, nu poate constitui monedă electorală şi contravine principiilor europene privind statutul judecătorilor - a fost unul dintre mesajele transmise de Asociaţia Magistraţilor din România, în cadrul Reuniunii anuale a Uniunii Internaţionale a Judecătorilor.
Potrivit unui comunicat al AMR transmis AGERPRES, Asociaţia Magistraţilor din România, membră a Asociaţiei Europene a Judecătorilor (EAJ) şi a Uniunii Internaţionale a Judecătorilor (UIM-IAJ) din anul 1994, a participat, prin preşedintele interimar, judecătorul Andreea Ciucă, şi preşedintele de onoare,Viorica Costiniu, la lucrările celei de-a 62-a Reuniuni anuale a Uniunii Internaţionale a Judecătorilor, care s-a desfăşurat în perioada 15 - 20 septembrie în Astana, Kazakhstan.
"Pe agenda reuniunii, la care au participat asociaţii ale magistraţilor din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Africa, Australia, a fost inclusă şi conferinţa internaţională cu tema 'Calitatea şi eficienţa justiţiei: tendinţe şi bune practici', precum şi dezbateri în cadrul celor patru comisii de studii, pe marginea unor chestionare vizând tehnologiile IT şi administrarea justiţiei, managementul instanţelor - din perspectiva accesului la justiţie, prin raportare la cheltuielile de judecată, relaţia dintre justiţie şi mass-media, hărţuirea la locul de muncă", se precizează în comunicat.
De asemenea, arată sursa citată, au avut loc reuniuni ale celor patru asociaţii regionale ce formează UIMIAJ, dintre care cea mai mare este EAJ.
"AMR a accentuat faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială pentru inconvenientele ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii. Aceste aspecte au fost subliniate în mod repetat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. De asemenea, AMR a evidenţiat faptul că scăderea drastică a pensiilor magistraţilor, prin instituirea unei taxe suplimentare, nu poate constitui monedă electorală şi contravine principiilor europene privind statutul judecătorilor", se arată în comunicat.
Mai mult, AMR informează că, urmare a votului dat în unanimitate de asociaţiile membre prezente, preşedintele EAJ, Jose Igreja Matos, a transmis un punct de vedere către preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministru, în cuprinsul căruia a făcut trimitere expresă la Carta Universală privind Statutul Judecătorilor, la Carta Europeană privind Statutul Judecătorilor, la Magna Carta a Judecătorilor, adoptată de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, la Recomandarea 2010/12 a Consiliului Europei.
"Prin urmare, EAJ şi-a exprimat profunda îngrijorare pentru faptul că reducerea pensiilor magistraţilor în România încalcă principiile enunţate în documentele internaţionale menţionate, al căror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independenţa sistemului judiciar", precizează reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România. AGERPRES