Amnistierea pensionarilor şi a mamelor nu a mai fost votată. Sesiunea extraordinară a Senatului, suspendată din lipsă de cvorum după ce ACL a părăsit sala
Sesiunea extraordinară a Senatului a fost suspendată, luni, din lipsă de cvorum după ce o parte a parlamentarilor PNL şi PDL au decis să părăsească lucrările, astfel că proiectele Guvernului privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor nu au mai putut fi votate.
Amnistierea pensionarilor şi a mamelor nu a mai fost votată. Sesiunea extraordinară a Senatului, suspendată din lipsă de cvorum după ce ACL a părăsit sala (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
După votul pentru proiectul de reducere a CAS, o parte a senatorilor ACL au părăsit sala de plen a Senatului.
”(Am părăsit sala) dintr-un motiv foarte simplu, când am încercat să luăm cuvântul ni s-a refuzat, deşi e împotriva Regulamentului. Au vrut oamenii să spună de ce au votat, să-şi motiveze votul şi li s-a refuzat, deşi Regulamentul permite acest lucru. Nu se poate să pui pumnul în gură unor parlamentari într-o sesiune parlamentară convocată în plen (...) A fost o revoltă spontană a oamenilor când au văzut o încălcare de Regulament flagrantă pe care o face preşedintele de şedinţă”, a explicat vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu gestul senatorilor ACL.
Senatorii au votat proiectul Guvernului pentru transpunerea directivelor europene în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale şi în Legea petrolului, care, în urma retragerii din plen a senatorilor ACL, nu a întrunit numărul minim necesar pentru adoptare.
Legea a fost votată cu 84 de voturi ”pentru”, fiind necesare 86 de voturi pentru adoptare.
Actul normativ urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean , a comentat gestul colegilor din opoziţie, care au părăsit lucrările plenului.
”Vreau să spun foarte clar, cei care au lipsit de la votul pe acest proiet de modificare a legii energiei au lipsit nejustificat şi vor fi în măsură să producă un grav prejudiciu României (...) Faptul că Senatul astăzi, în ultimă instanţă, era în măsură să adopte această propunere, integrală, lipsa de la vot va genera, pe zi de întârziere, peste 30.000 de euro, daune impuse de Comisia Europeană, împotriva României”, a spus Corlăţean.
Preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru , a anunţat, după citirea catalogului, că în sală sunt prezenţi 84 din cei 86 de senatori, număr insuficient pentru asigurarea covrumului, astfel că declară închisă sesiunea extraordinară.
Pe ordinea de zi a acestei sesiuni extraordinare se mai aflau proiectele privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor.
Sursa: mediafax.ro