Amnistia și grațierea. Variantele premierului Dăncilă
Premierul Viorica Dăncilă a spus din nou că nu are pe masă nici un proiect de amnistie și grațiere, că n-a discutat așa ceva în Guvern și că exclude adoptarea unui OUG pe această temă până la sfârșitul anului. Și la recepția de la Cotroceni de 1 Decembrie, premierul a dat asigurări că vom avea sărbători liniștite și că Guvernul nu va adopta nici un OUG de amnistie și grațiere, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Spre disperarea liderului PSD, este a doua oară în ultimele zile când omul pus la Guvern să execute se opune și transmite semnale publice de refuz. Foarte probabil, Liviu Dragnea a convocat cele două ședințe ale conducerii PSD (CEX și Consiliul Național) pe data de 16 decembrie pentru a pune presiune maximă pe Viorica Dăncilă.
Oficial, pe agenda ședințelor PSD figurează chestiuni organizatorice, dar este cam greu de crezut că partidul își mobilizează conducerea și sute de oameni din teritoriu în preajma sărbătorilor de Crăciun pentru atât de puțin. Ședința are loc între două momente importante, care pot reprezenta ultima șansă pentru Dragnea de a forța adoptarea OUG-ului la care visează din ianuarie 2017.
Primul moment important este decizia Curții Constituționale pe tema protocoalelor încheiate între SRI și Parchete, anunțată pentru data de 11 decembrie. Dacă CCR va da câștig de cauză PSD, Liviu Dragnea va căuta în mod previzibil să exploateze momentul din plin. Sub pretextul deja verbalizat că s-au comis abuzuri și că oameni nevinovați sunt anchetați sau chiar condamnați în baza protocoalelor, este de așteptat ca PSD să preseze Guvernul și să-i solicite în mod oficial un act reparatoriu.
Adăugați la toate cele de mai sus faptul că opoziția a anunțat o moțiune de cenzură. Dacă PSD reușește să-și păstreze majoritatea în Parlament, cu atât mai mult va încerca să acționeze în forță.
Ce opțiuni are, prin urmare, premierul Viorica Dăncilă.
1. Guvernul adoptă OUG privind amnistia și grațierea. Odată publicată în Monitorul Oficial, ordonanța produce efecte și ele nu mai pot fi anulate. În penal se aplică principiul legii mai favorabile. În consecință, chiar dacă ordonanța stă un singur minut în vigoare ea continuă să producă efecte. Pe scurt, toți cei vizați de faptele amnistiate și de condamnările grațiate scapă de dosare, respectiv de închisoare. Greu de imaginat că Viorica Dăncilă va mai putea continua ca premier după acest moment, mai ales că România preia de la 1 ianuarie președinția Uniunii Europene.
2. Viorica Dăncilă refuză să semneze OUG-ul în ciuda presiunilor exercitate de PSD și de Liviu Dragnea. Rămâne în continuare premier, dar relațiile cu o parte semnificativă din partid vor fi total compromise. Liderul PSD și mulți alții au nevoie de OUG, nu de alte paleative juridice, dat fiind că dosarul de la Înalta Curte, cu toate amânările generate de refacerea completurilor, s-ar putea finaliza în prima jumătate a anului viitor.
3. Dăncilă demisionează. Dacă nu dorește să intre în coliziune cu partidul și cu liderul său, premierul are la dispoziție și varianta depunerii mandatului. În această situație, PSD riscă să piardă guvernarea. Klaus Iohannis știe că dacă va nominaliza încă un premier propus de Dragnea, al patrulea, șansele lui la al doilea mandat scad spre zero.
4. Guvernul adoptă o varianta de compromis, un OUG care deschide de pildă calea revizuirii sau oferă alte remedii juridice în dosarele instrumentate pe baza protocoalelor, în cazul în care CCR le va declara neconstituționale. Dragnea și alți lideri aflați în criză de timp nu se vor mulțumi cu o soluție intermediară. Orice soluție, alta decât amnistia și grațierea, reclamă deschiderea unui nou proces. Asta înseamnă timp și nimeni nu le poate garanta salvarea.
Vor urma săptămâni de foc și sărbători tensionate, cu o societate amenințată cu sfidarea supremă din partea unor politicieni aflați pe punctul să-și ierte propriile greșeli. Dacă se ajunge aici, publicul intern și extern are obligația să reacționeze și să sancționeze dur transformarea României în raiul infractorilor.
Totul depinde acum de premierul Dăncilă și cum va dori să plece din funcție: alungată de propriul popor, umilită de propriul partid, complicele hoților din politică și al borfașilor de rând sau străduindu-se să asigure cât mai decent președinția Uniunii Europene în următoarele șase luni.