Amintirile false ale unei infracţiuni pot părea reale când sunt rememorate (studiu)
Amintirile false privind comiterea unei infracţiuni pot părea reale când sunt rememorate, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat miercuri de Press Association.
Un grup de cercetători de la University College London (UCL) a descoperit că oamenii nu pot spune dacă o amintire povestită de altcineva este falsă sau nu. Echipa de cercetători notează că această descoperire, publicată în jurnalul Frontiers in Psychology, arată că a manipula amintirile pare să fie mai uşor decât s-a crezut anterior.
Potrivit expertei Julia Shaw, de la departamentul de psihologie şi ştiinţe ale limbii din cadrul UCL şi principală autoare a studiului, "profesioniştii din domeniul juridic şi poliţiştii trebuie să înţeleagă cât de uşor este să manipulezi amintirile cuiva. În special judecătorii nu ar trebui să presupună niciodată că îşi pot da seama când cineva are o memorie falsă şi ar trebui să ia în considerare întregul proces pentru a afla dacă a existat un risc de contaminare a amintirilor unui inculpat sau ale martorilor".
Studiul se bazează pe cercetări anterioare din 2015 în care Shaw şi echipa sa au reuşit să implanteze amintiri false privind comiterea unei infracţiuni în memoria subiecţilor care au participat la teste, prin intermediul unei combinaţii de întrebări cu răspuns sugerat, tactici sugestive şi tehnici de vizualizare.
Pentru acest studiu, echipa a prezentat unui grup nou de participanţi înregistrări video din studiul din 2015, în care subiecţii au povestit amintiri false ale unei infracţiuni pe care o considerau reală. Întrebaţi dacă persoana descrie o infracţiune care s-a petrecut cu adevărat, participanţii au dat răspunsuri corecte în proporţie de doar 53%.
Participanţii au prezentat un risc la fel de mare când au urmărit pe cineva povestind o amintire autentică, apreciind incorect dacă aceasta era falsă, notează cercetătorii.
"Toţi cred că nu pot fi păcăliţi să creadă că au făcut ceva ce nu au făcut niciodată, iar dacă cineva le-ar mărturisi o amintire falsă ar putea să o identifice. Însă, am constatat că, de fapt, oamenii tind să fie destul de susceptibili în a avea amintiri false şi că acestea sunt rememorate la fel ca cele reale", a adăugat Shaw.
Potrivit specialistei, studiul actual demonstrează importanţa asigurării că procedurile penale sunt efectuate corect.
"Procesul de interogare ar trebui să fie bazat pe dovezi pentru a se reduce riscul de implantare a amintirilor false la persoanele investigate de poliţie", a subliniat Shaw. AGERPRES