Americanii trimit în Ucraina cea mai șmecheră „drăcovenie” a lor

Americanii trimit în Ucraina cea mai șmecheră „drăcovenie” a lor

Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina, scrie defenseromania.ro .

Presa americană precizează că în următorul pachet de asistență militară, SUA vor trimite Ucrainei și rachete GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb), dar și ATACMS cu rază de 300 kilometri.

Atât GLSDB, cât și ATACMS pot fi lansate de pe celebrele lansatoare multiple HIMARS, devenit coșmarul Rusiei în Ucraina.

GLSDB au o rază de acțiune de aproximativ 150, sunt fabricate de Saab și Boeing și dispun de tehnologie de ultimă generație. Bombele au diametru mic și sunt ghidate prin GPS. Principalul punct forte al GLSDB este fără îndoială precizia chirurgicală cu care lovește. ATACMS dispun de o rază de 300 kilometri fiind de asemenea extrem de eficient în lovirea în adâncime a ocupantului.

Practic, prin caracteristicile lor, GLSDB vor deveni un coșmar pentru ruși. Generalul (r.) Cristian Barbu explică cum noua tehnologie le face foarte greu de interceptat.

GLSDB are o traiectorie curbată, ocolește și lovește ținta chirurgical din spate, putând fi lansată de la 150 kilometri distanță

2. HIMARS, su... (himars-sua_14569500.jpg)

Lansator multiplu HIMARS, sursă foto: U.S. Army

„E o veste proastă pentru ruși (n.r. - transferul GLSDB către Ucraina). Aceste sisteme de ultimă generație GLSDB care ajung în Ucraina vor avea o bătaie maximă de 150 kilometri. Ele sunt o invenție extraordinară. Puțină lume știe despre ce este vorba. Ele sunt greu de interceptat și dispun de o traiectorie foarte curbă, e o combinație între o rachetă și un element de croazieră”, arată generalul (r.) Barbu în cadrul unei analize televizate la Antena 3 CNN.

El subliniază că rachetele pot lovi chirurgical, la o distanță de un metru, chiar dacă sunt lansate de la 150 de kilometri distanță. Iar modul în care GLSDB își adaptează traiectoria curbată lovește ținta din spate după un ocol de câțiva zeci de kilometri.

„Există un lansator, poate fi un HIMARS sau un M270, sisteme pe care ucrainienii le dețin și sunt ușor de manevrat. Intră în dispozitiv în câteva minute, lansează și a plecat. Dar proprietatea rachetei GLSDB de ultimă generație o face să fie greu de intercetat datorită traiectoriei curbe. Poate lansa de la 0 kilometri la 150 de kilometri. Adică poți fi poziționat lângă inamic, să lansezi racheta pe o curbă de aproximativ 40 de kilometri greu de interceptat și apoi ea să lovească inamicul din spate. Din acest motiv am spus că e o invenție extraordinară. Iar precizia GLSDB e deosebită. La 150 kilometri atinge un punct cu o rază de un metru”, a conchis generalul (r.) Barbu.

Video GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb) @EngineerReact YouTube



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”