Desfășurarea include trei dintre vehiculele de luptă echipate cu laser DE M-SHORAD, urmând ca un al patrulea să li se alăture după ce va fi supus unor modificări suplimentare, potrivit generalului-locotenent Robert Rasch, director al Army Rapid Capabilities and Critical Technologies Office.
Această inițiativă face parte din strategia mai amplă a U.S. Army de a include platforme terestre echipate cu arme laser de 50 de kilowați în arsenalul său, cu scopul de a îmbunătăți măsurile de apărare împotriva amenințărilor aeriene.
În timp ce primul pluton format din prototipuri este operațional în zona de acțiune a Comandamentului Central al SUA, U.S. Army evaluează şi testează în același timp alte platforme laser cu o capacitate de 50 de kilowați. Această abordare pe două direcții subliniază angajamentul Armatei SUA de a dezvolta un sistem robust de apărare aeriană care să valorifice cele mai recente tehnologii în domeniul sistemelor bazate pe arme laser.
Programul DE M-SHORAD (Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense) este o piatră de temelie a strategiei armatei SUA de a-și îmbunătăți semnificativ capacitățile de apărare aeriană ca răspuns la amenințările aeriene în continuă evoluție.
Din 2005, complexitatea amenințărilor aeriene la adresa forțelor terestre americane a suferit o transformare majoră. Proliferarea sistemelor aeriene fără pilot la bord (UAS) și desfășurarea cu succes a acestora în diverse conflicte, inclusiv în situația actuală din Ucraina, a evidențiat nevoia urgentă de soluții de apărare aeriană robuste și mobile.
Recunoscând escaladarea amenințării și resursele limitate de apărare aeriană disponibile pentru diviziile armatei americane, Pentagonul s-a angajat într-un plan ambițios pentru a spori capacitatea de apărare aeriană a forțelor terestre. Această inițiativă a avut ca scop echiparea unităților armatei cu capacitatea de a contracara în mod eficient o gamă largă de amenințări aeriene, de la drone până la amenințări mai tradiționale - avioane și rachete. SURSA: defenseromania.ro