Americanii sunt uimiți de ingeniozitatea cu care ucrainenii folosesc armele furnizate de aliați

Americanii sunt uimiți de ingeniozitatea cu care ucrainenii folosesc armele furnizate de aliați

Experții și oficialii americani spun că armata ucraineană luptă împotriva Rusiei cu echipamente avansate, inclusiv rachete și sisteme de rachete montate pe camioane și bărci, scrie The New York Times.

Miliardele de dolari în ajutor militar pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei includ unele dintre cele mai avansate și mai letale sisteme de arme din lume. Dar, potrivit experților militari, Ucraina a obținut, de asemenea, un succes semnificativ în război, folosind arme și echipamente în moduri neașteptate, precum și cu ajutorul improvizației.

De la scufundarea navei amiral a Rusiei la Marea Neagră, Moskva. În aprilie și până la atacul din această lună asupra unei baze aeriene ruse din Crimeea, forțele ucrainene au folosit arme americane și alte arme în moduri pe care puțini se așteptau, spun experții și oficialii Departamentului de Apărare al SUA.

Rachete instalate pe camioane și bărci

De exemplu, prin instalarea de rachete pe camioane, Forțele Armate ale Ucrainei le-au folosit pentru a mări raza de tragere. Prin instalarea sistemelor de rachete pe bărci de mare viteză, ei și-au mărit capacitatea de luptă pe mare. Și, spre surprinderea experților, Ucraina continuă să distrugă ținte rusești cu drone de atac Bayraktar, fabricate în Turcia, relativ lente și drone ieftine modificate pentru a arunca grenade și alte muniții.

„Ucrainenii funcționează pe „principiul MacGyver”, spune Frederick Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, amintind de seria din anii 1980 în care personajul principal folosește dispozitive simple, improvizate, pentru a ieși din situații dificile.

După șase luni de război, numărul morților de ambele părți este mare: în timp ce oficialii americani estimează că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, armata ucraineană spune că pierde între 100 și 200 de soldați pe zi. În ciuda acestui fapt, ingeniozitatea inginerească a ucrainenilor contrastează puternic cu natura doctrinară lentă a războiului Rusiei.

În timpul atacului asupra navei Moskva, de exemplu, ucrainenii și-au dezvoltat propria rachetă anti-navă numită Neptune, care se bazează pe designul unei vechii rachete anti-navă sovietice, dar cu raza de acțiune și electronică semnificativ îmbunătățite.

Potrivit unui înalt oficial american, se pare că aceștia au montat rachete Neptune pe unul sau mai multe camioane și le-au mutat în raza de acțiune a navei, care se afla la aproximativ 120 km de Odesa. Această lovitură a fost, de fapt, dovada existenței și eficacității rachetei Neptune; noua armă ucraineană a fost folosită pentru prima dată într-un război adevărat și a doborât o navă amiral rusă în Marea Neagră.

„Cu Moskva, au creat un sistem anti-navă foarte eficient pe care l-au pus pe spatele unui camion pentru a-l face mobil”, spune Hodges, care este acum consilier principal la Human Rights First.

Oficialii militari americani rămân nedumeriți cu privire la motivul pentru care sistemele de apărare aeriană cu mai multe straturi ale Rusiei nu au reușit să oprească eficient aceste dronele Bayraktar, care nu au sisteme de autoapărare, sunt ușor detectabile de radar și zboară la viteze de numai 128 km pe oră.

Rachete antiradar HARM instalate pe avioanele de luptă MiG-29

Un înalt oficial al Pentagonului a spus că forțele ucrainene au instalat rachete antiradar HARM furnizate de SUA pe avioanele de luptă MiG-29 proiectate de sovietici - ceva ce nicio forță aeriană nu a mai făcut până acum.

Racheta americană HARM, concepută pentru a căuta și distruge stațiile radar de apărare aeriană rusă, nu este de obicei compatibilă cu MiG-29 sau cu alte avioane de vânătoare din arsenalul Ucrainei.

Dar Ucraina a reușit să reconfigureze senzorii de ghidare, astfel încât piloții să poată lansa racheta americană din avioanele lor din epoca sovietică.

„L-au adaptat cu succes”, a spus un înalt oficial reporterilor în timpul unei conferințe la Pentagon. El a vorbit sub condiția anonimatului, conform regulilor administrației Biden.

Oficialii spun că aceste rachete pot viza sistemele rusești de apărare aeriană la o distanță de până la 150 km.

Acum, ingeniozitatea Forțelor Armate ucrainene este demonstrată în Crimeea. În ultimele săptămâni, Ucraina a efectuat o serie de atacuri asupra peninsulei din Marea Neagră, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

În timpul atacului asupra bazei aeriene ruse, forțele ucrainene au distrus opt avioane de luptă. Câteva zile mai târziu, unitățile speciale ucrainene care operau în spatele liniilor inamice au lovit mai multe obiective pe teritoriul ocupat pe care Rusia le considera sigure, inclusiv depozite de muniții și linii de aprovizionare.

Apoi exploziile au izbucnit la un aerodrom militar de lângă Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea, unde se află sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră.

„Ucrainenii își pot folosi în mod eficient cunoștințele”, spune Dara Massicot, cercetător senior în politici la RAND Corporation.

Ucraina, inima industriei de apărare din fosta Uniune Sovietică

Originile acestor cunoștințe sunt înrădăcinate în istoria Ucrainei, ca inima industriei de apărare din fosta Uniune Sovietică. Timp de zeci de ani, Ucraina a fost locul unde Uniunea Sovietică - și apoi Rusia - au dezvoltat turbine pentru nave de război, tancuri și chiar avioane, cum ar fi Antonov An-124, care este unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume și este folosit de Rusia pentru a transporta arme pentru război.

Comandanții militari americani care au lucrat cu trupele ucrainene susțin că ucrainenii sunt întotdeauna gata să improvizeze.

Generalul Hodges spune că a observat „cât de pricepuți din punct de vedere tactic au fost ucrainenii” când a lucrat cu ei în 2013 și 2014. El adaugă că adaptarea rachetelor americane HARM pentru a fi folosite pe MiG-uri a demonstrat profunzimea cunoștințelor tehnologice în armata ucraineană.

„Nu poți pur și simplu agăța orice rachetă pe orice aeronavă – sunt implicate o mulțime tehnici de avionică și alte aspecte ale zborului. Dar ucrainenii au făcut-o”, a spus el.

Atacurile din Crimeea demonstrează tacticile militare din ce în ce mai agresive ale Ucrainei, întrucât guvernul de la Kiev s-a bazat pe forțele speciale și gherilele locale pentru a lovi adânc în spatele spatelui, a perturba logistica inamicului și a contracara cu succes superioritatea Rusiei în materie de arme și echipamente.

Oficialii americani spun că Statele Unite au furnizat informații detaliate pentru a ajuta forțele ucrainene să atace ținte rusești pe tot parcursul războiului.

Dar prima dintre loviturile recente asupra Crimeei - o serie de explozii la un aerodrom militar din Saki pe 9 august - a fost efectuată de Ucraina fără o notificare prealabilă a SUA și a altor aliați occidentali, au spus oficialii.

Ulterior, un oficial american a raportat despre atacuri, spunând că forțele speciale ucrainene și grupurile de gherilă au folosit arme improvizate, explozibili și tactici pentru a efectua loviturile.

„Totul este improvizație. Nu am primit nicio notificare prealabilă”, a spus oficialul sub condiția anonimatului.

Prima lovitură asupra aerodromului a distrus o parte semnificativă a depozitelor de avioane și muniții ale Regimentului 43 Aviație Navală al Flotei Mării Negre. De asemenea, a urmărit să afecteze psihologic trupele ruse din Crimeea, a spus un oficial american, numindu-l „Raid Doolittle”, referindu-se la atacul Americii asupra Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Raidul Doolittle din 18 aprilie 1942 — un raid aerian cu 16 bombardiere medii B-25 Mitchell, sub comanda locotenent-colonelului James Doolittle, care, după ce a decolat de pe portavionul Hornet, a atacat pentru prima dată teritoriul Japoniei. Raidul nu a avut consecințe militare grave, dar a avut o mare importanță politică. Acest lucru a întărit frontul intern american, venind după o serie de eșecuri în Pacific, începând cu atacul din 7 decembrie 1941 asupra Pearl Harbor. De asemenea, a spulberat ideea că Japonia era invulnerabilă la atacurile aeriene americane, așa cum susținea guvernul său.

Jurnalistul militar ucrainean Andrii Tsaplienko a scris pe canalul Telegram după atacul asupra Saki că deteriorarea obiectului indică utilizarea de către ucraineni în timpul atacului a unui lansator de rachete grele „Grim” sau „Sapsan” montat pe un camion. Acest sistem a fost dezvoltat de uzina aerospațială „Pivdenmash”. Kremlinul a respins însă posibilitatea ca sistemul ucrainean de rachete balistice să aibă vreo legătură cu acesta.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...