Americanii și saudiții se apropie de un pact istoric care ar putea remodela Orientul Mijlociu. Care va fi mișcarea Israelului

Americanii și saudiții se apropie de un pact istoric care ar putea remodela Orientul Mijlociu. Care va fi mișcarea Israelului

SUA și Arabia Saudită se apropie de un pact istoric care ar oferi regatului garanții de securitate și ar stabili o posibilă cale către legăturile diplomatice cu Israelul, au dezvăluit persoane familiare cu problema pentru Bloomberg .

Joe Biden si Mohammed bin Salman ar putea ajunge la un acord istoric FOTO Getty

Joe Biden si Mohammed bin Salman ar putea ajunge la un acord istoric FOTO Getty

Acordul se confruntă cu o mulțime de obstacole, dar ar echivala cu o nouă versiune a unui cadru care a fost distrus când atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului a declanșat conflictul din Fâșia Gaza. Negocierile s-au accelerat în ultimele săptămâni și mulți oficiali sunt optimiști că Washingtonul și Riadul ar putea ajunge la o înțelegere în câteva săptămâni, potrivit oficialilor, care au cerut să le fie păstrat anonimatul.

O astfel de înțelegere ar putea remodela Orientul Mijlociu. Dincolo de consolidarea securității Israelului și Arabiei Saudite, ar întări poziția SUA în regiune în detrimentul Iranului și chiar al Chinei.

Pactul ar putea oferi Arabiei Saudite un aranjament suficient de puternic pentru a avea nevoie de aprobarea Senatului SUA și chiar să ofere celui mai mare exportator de petrol din lume acces la arme americane avansate care anterior erau interzise. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman ar fi de acord să limiteze tehnologia chineză din cele mai sensibile rețele ale națiunii sale în schimbul unor investiții majore ale SUA și să obțină ajutor american pentru a-și construi programul nuclear civil.

Odată ce SUA și Arabia Saudită își vor stabili acordul, i-ar prezenta prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu o alegere: fie să se alăture acordului, care ar presupune pentru prima dată legături diplomatice formale cu Arabia Saudită, mai multe investiții și integrare regională, fie israelienii să fie lăsați în urmă. Condiția cheie pentru Netanyahu ar fi încetarea războiului din Gaza și acceptarea unei căi pentru statalitatea palestiniană.

Propunerea este plină de incertitudine. Faptul că Congresul ar trebui să aprobe un acord care angajează SUA să protejeze Arabia Saudită din punct de vedere militar ar fi o perspectivă descurajantă pentru Casa Albă, mai ales dacă Israelul optează să nu i se alăture. Mulți parlamentari rămân precauți față de Prințul Mohammed, conducătorul de facto al regatului, în vârstă de 38 de ani, după uciderea editorialistului Washington Post Jamal Khashoggi de către agenții saudiți în 2018. De asemenea, sunt neliniştiți de strategia saudită de reducere a producției de petrol, împreună cu alți membri ai cartelului OPEC+, pentru a susține prețurile.

Din partea israeliană, Netanyahu conduce cel mai de dreapta guvern din istoria țării și aproape că a exclus complet o soluție cu două state. Coaliția sa spune că încă intenționează să atace orașul Rafah din Gaza, despre care SUA și statele arabe se tem că ar duce la alte mii de morți în rândul civililor palestinieni. Un astfel de atac ar pune în pericol și perspectivele unei încetări a focului pe termen scurt, despre care secretarul de stat al SUA Antony Blinken – care s-a întâlnit miercuri cu Netanyahu la Ierusalim – spune că este o prioritate pentru președintele Joe Biden.

Victorie politică

Cu toate acestea, liderii celor trei țări au o mulțime de stimulente pentru a ajunge la un acord în curând. Pentru Biden, este o șansă pentru o victorie în politica externă înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie. Prințul moștenitor ar evita incertitudinea dacă fostul președinte Donald Trump ar accepta un acord în cazul în care va câștiga cursa, chiar dacă administrația Trump a inițiat Acordurile lui Abraham care prevedeau astfel de alianțe între Israel și vecinii săi.

Netanyahu, cel mai incert factor din toți, ar putea accepta asta pentru normalizarea relațiilor cu cea mai mare economie din Orientul Mijlociu și gardianul celor mai sfinte locuri ale islamului - un obiectiv pe care îl râvnește de mult.

Oficialii americani au spus că discuțiile sunt în desfășurare, dar au refuzat să comenteze detalii. Guvernul Arabiei Saudite nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Biroul lui Netanyahu a refuzat să comenteze.

„Am lucrat intens împreună în ultimele luni”, a spus Blinken luni în Arabia Saudită. „Cred că munca pe care Arabia Saudită și Statele Unite au făcut-o împreună în ceea ce privește propriile noastre acorduri este potențial foarte aproape de finalizare.”

La același eveniment, ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan a spus că un acord este „foarte, foarte aproape”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…