Reuters raportează că utilizarea așa-numitului ”Telefon roșu” sau ”Fir roșu” a fost una reală, operativă și nu a fost doar o activitate de teste, care se realizată în mod obișnuit între cele două părți.
Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că Statele Unite au inițiat un apel pe ”Telefonul roșu” pentru a comunica preocupările cu privire la operațiunile militare rusești în apropierea infrastructurii critice din Ucraina.
Se cunosc puține detalii despre incidentul specific care a dus la apelul de pe ”Firul roșu”, el care face legătura între Comandamentul European al armatei americane și Centrul Național de Management al Apărării din Rusia.
Oficialul american a refuzat să detalieze, dar a confirmat că acest canal de comunicare nu a fost folosit când o rachetă rătăcită a aterizat pe 15 noiembrie în Polonia, țară membră NATO, ucigând două persoane. Explozia a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, însă Rusia a fost responsabilă în cele din urmă, deoarece a început războiul la sfârșitul lunii februarie, a spus NATO.
Motivul probabil: Centrala de la Zaporijjia sau barajul de la barajul Nova Kahovska
Deși oficialul american a refuzat să precizeze care activitate rusă a generat alarma SUA, au existat incidente recunoscute public care implică lupte rusești în jurul infrastructurii critice ucrainene.
Acestea includ operațiunile rusești în jurul centralei nucleare Zaporijjia din Ucraina, cea mai mare centrală din Europa, care acum se află sub controlul Rusiei.
Ucraina și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia ar putea arunca în aer barajul Nova Kahovska, care reține un rezervor enorm în sudul Ucrainei. Ruperea barajului ar trimite un zid de apă care inundă așezările de mai jos, inclusiv spre capitala regională strategică Herson, pe care forțele ucrainene au recucerit-o pe 11 noiembrie.
Comunicațiile SUA-Rusia au fost în centrul atenției încă de la începutul invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, având în vedere riscul serios ca o greșeală de calcul din partea uneia dintre părți să poată provoca un conflict direct între națiunile cu arma nucleară.
Linia de evitarea conflictului, așa-numitul ”Telefon roșu”, este doar una dintre modalitățile prin care comunică armatele americane și ruse.
Alte canale militare includ discuții la nivel înalt între secretarul american al apărării Lloyd Austin și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. De asemenea, generalul de armată americană Mark Milley și generalul rus Valeri Gerasimov, au vorbit și ei de două ori de la începutul războiului. SURSA: defenseromania.ro