Americanii s-au săturat de democrație? Un număr tot mai mare de cetățeni își doresc un lider dur

Americanii s-au săturat de democrație? Un număr tot mai mare de cetățeni își doresc un lider dur

Ar putea fi reconfortant să ne gândim că democrația americană a reușit să treacă de insurecția din 6 ianuarie 2021. Dar cercetările arată că o gamă largă de americani, de toate culorile politice, caută lideri care sunt fundamental antidemocratici, scrie The Conversation.

Democratie FOTO Shutterstock

Este adevărat că mulți dintre cei care au participat la insurecție se confruntă cu consecințe, inclusiv cu închisoarea. Mulți candidați la funcții de stat care au afirmat în mod fals că Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2020 au pierdut campaniile de realegere. Iar comisia din Congres care a investigat insurecția a votat pentru a-l trimite pe Trump la Departamentul de Justiție pentru acuzații penale.

Dar peste 100 de membri ai Congresului care s-au opus rezultatelor unor alegeri libere și corecte și-au câștigat campaniile de realegere. Și cel puțin șapte persoane care au participat la mitingul "Opriți furtul" din 6 ianuarie au fost alese în parlamentele de stat și două au fost alese în Congres.

„Ca oameni de știință interesați de cât de dedicați sunt cetățenii față de democrație, am vrut să măsurăm dacă americanii obișnuiți doresc pe cineva care să respecte tradițiile și practicile democratice sau să renunțe la ele“, scriu Tarah Williams, Andrew Bloeser și Brian Harward, de la Colegiul Allegheny.

Folosind un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.500 de respondenți, cercetătorii au constatat că o mare parte a americanilor sunt dispuși să sprijine liderii care ar încălca principiile democratice.

Liderii antidemocratici atrag

Cu aproximativ două decenii în urmă, un studiu important a constatat că aproximativ 1 din 4 americani i-a susținut pe lideri care nu fac compromisuri și iau măsuri decisive. Acești oameni au spus că ar prefera, de asemenea, experții nealeși să ia decizii. Studiul cercetătorilor repetă această descoperire aproape 20 de ani mai târziu, dar pune în lumină un motiv îngrijorător pentru această preferință.

La Centrul pentru participare politică de la Allegheny College, cercetătorii au întrebat oamenii despre disponibilitatea lor de a susține liderii care au promis că îi vor proteja prin orice mijloace necesare, chiar dacă acest lucru ar însemna să încalce standardele de comportament așteptate într-o democrație, un set de principii adesea numite "norme democratice". Au dezvoltat aceste întrebări pe baza cercetărilor existente despre strategiile pe care liderii cu tendințe antidemocratice le folosesc pentru a obține sprijinul publicului.

Strategiile autocraților

În Venezuela, de exemplu, declinul democratic a avut loc treptat. La început, fostul președinte al Venezuelei Hugo Chavez a fost cunoscut pentru că folosea un limbaj naționalist își numea oponenții cu epitete precum „ oligarhi râncezi” și „porci care scârțâie ”. Ulterior, i-a trecut pe lista neagră pe cei care au cerut revocarea lui din funcție printr-un referendum organizat în mod democratic. În cele din urmă, a mers mai departe, arestând și exilându-și adversarii politici.

Aceste tipuri de tactici au fost folosite și în alte țări, cum ar fi Turcia și Ungaria, de către liderii care au ajuns la putere prin alegeri democratice.

În studiul lor, cercetătorii au întrebat despre comportamentele care prefigurează etapele incipiente ale declinului democratic. De exemplu, au întrebat pe cetățeni dacă cred că „singurul mod în care SUA își pot rezolva problemele actuale este sprijinind liderii duri care vor reprima pe cei care subminează valorile americane”. Au întrebat, de asemenea, despre încălcările explicite ale principiilor democratice, cum ar fi închiderea mass-media și „încălcarea regulilor”.

În mod deliberat, unele dintre aceste întrebări permit cetățenilor să folosească propriile interpretări ale unor acțiuni precum "represiunea" și "încălcarea regulilor". Aceste tipuri de practici pot lua o serie de forme specifice diferite, după cum ilustrează cazurile Venezuelei, Turciei și Ungariei. Scopul analiștilor a fost să determine dacă cetățenii sunt înclinați către liderii care caută puterea promițând represalii față de unele grupuri și beneficii pentru altele, deoarece această strategie retorică este adesea un precursor al încălcărilor explicite ale instituțiilor democratice, scrie The Conversation.

De asemenea, formularea întrebărilor a fost concepută astfel încât să permită respondenților să se bazeze pe propriile lor idei despre semnificația "valorilor americane" și a "oamenilor ca dumneavoastră". Interesul cercetătorilor a fost legat de ceea ce oamenii le-ar permite liderilor să facă pentru a proteja ideea pe care o au despre America și despre americanii cu care se identifică.

Au constatat că oamenii care doresc acest stil de conducere protector, dar antidemocratic, au fost de departe cei mai înclinați să își dorească lideri care să ia măsuri intransigente și decisive. Acești oameni nu doreau doar ca tabăra lor să câștige o competiție politică pentru putere. Erau literalmente dispuși să spună că ar fi "încălcat regulile" pentru a reuși, o încălcare clară a idealului democratic conform căruia toată lumea trebuie să respecte aceleași reguli.

Pentru fiecare item, analiștii au constatat că cel puțin o treime dintre persoanele intervievate au fost de acord sau foarte de acord cu aceste încălcări subtile sau explicite ale normelor democratice.

Simpatizanți ai liderilor duri în ambele partide

Declarațiile antidemocratice sunt îmbrățișate de membrii ambelor partide americane, dar mai frecvent de republicani.

De exemplu, aproximativ 90% dintre republicani ar sprijini liderii duri care iau măsuri drastice împotriva grupurilor care "subminează valorile americane" - indiferent de cum definesc respondenții sondajului aceste valori. Mai mult de jumătate dintre democrați adoptă aceeași poziție. Poate chiar mai notabil, aproape jumătate dintre cetățenii care susțin cu tărie Partidul Republican și peste o treime dintre cei care susțin cu tărie Partidul Democrat susțin opinia că este acceptabil să "încalce regulile" pentru oameni ca ei să-și atingă obiectivele politice.

Acest lucru este un ecou al altor cercetări care au constatat că americanii, de ambele părți ale spectrului politic, sunt dispuși să sacrifice principiile și practicile democratice dacă acest lucru înseamnă că partidul lor politic câștigă alegerile.

Protecția primează

Cheia pentru a înțelege aceste opinii, crede analiștii, este dorința de protecție.

Mulți americani îi văd pe cei din celălalt partid ca pe niște amenințări existențiale la adresa țării - și, de asemenea, ca pe niște oameni cu mintea închisă, necinstiți, imorali și neinteligenți. Toate acestea coexistă cu dovezi din ce în ce mai numeroase că tot mai mulți oameni sunt dispuși să sprijine violența politică în anumite circumstanțe.

Mulți cetățeni preferă liderii care sunt dispuși să submineze democrația dacă aceasta înseamnă protejarea oamenilor ca ei de grupurile care le amenință valorile sau statutul. Deși majoritatea americanilor nu subscriu la aceste convingeri, o parte substanțială a țării o face.

Liderii care promit în mod activ acțiuni antidemocratice pot veni și pleca, dar ne temem că apetitul multor americani pentru astfel de acțiuni poate fi întotdeauna o amenințare persistentă, concluzionează analiștii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…