Marele cotidian american The New York Times afirmă că agențiile de informații americane monitorizează o serie de lansări de sateliți militari ruși care ar putea fi concepuți pentru a distruge dispozitivele de comunicații spațiale cu explozii nucleare, potrivit BBC .
Un astfel de scenariu îngrijorează atât de mult Washingtonul încât, în timpul Conferinței de Securitate de la München, secretarul de stat american Antony Blinken a discutat aceste informații cu omologii săi din India și China, Subrahmanyam Jaishankar și Wang Yi, cu scopul de a influența Moscova.
Potrivit NYT, Blinken a explicat că o explozie nucleară în spațiu ar distruge nu doar sateliții americani, ci și pe cei ai Beijingului și New Delhi.
La începutul anului 2022, Rusia, potrivit serviciilor secrete americane, a efectuat o serie de lansări secrete de sateliți militari. Potrivit serviciilor secrete, Rusia dezvoltă un nou tip de armă spațială care ar putea amenința mii de sateliți care efectuează comunicații în întreaga lume.
În prezent, oficialii americani consideră că, deși Moscova intenționează să lanseze sateliți pe orbită, nu intenționează încă să îi folosească. În schimb, Putin i-ar putea folosi ca pe o amenințare constantă în cazul în care „este împins prea tare de sancțiuni sau dacă forța militară încearcă să îi zădărnicească ambițiile în Ucraina sau dincolo de aceasta. El ar putea amenința să distrugă economia mondială fără a viza oamenii de pe Pământ”, scrie ziarul.
Anterior, atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au testat arme nucleare în spațiu înainte de ratificarea Tratatului privind spațiul cosmic din 1967, care interzice amplasarea de arme nucleare de orice tip pe orbită, precum și alte explozii nucleare în spațiu.
În cazul în care Putin ar plasa arma pe orbita joasă a Pământului, oficialii americani se tem că ar fi mai mult decât o simplă încălcare a tratatului din 1967.
Acesta este unul dintre ultimele tratate majore de control al armelor rămase în vigoare. Iar dacă Rusia îl încalcă, atunci alte țări, de exemplu, Coreea de Nord, ar putea să-i urmeze exemplul.
Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații a declarat pentru New York Times, sub rezerva anonimatului, că Rusia dezvoltă arme nucleare spațiale deoarece Putin crede că niciunul dintre adversarii săi, inclusiv Statele Unite, nu s-ar angaja într-o confruntare directă cu Rusia dacă amenințarea planează asupra comunicațiilor globale, dar nu și asupra vieților oamenilor.