Americanii investesc masiv în baza NATO de la Kogălniceanu: ar urma să devină cea mai mare din Europa

Americanii investesc masiv în baza NATO de la Kogălniceanu: ar urma să devină cea mai mare din Europa

Statele Unite au demarat un proiect major de modernizare a bazei militare Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. La final, va deveni cea mai mare bază NATO de pe continentul european.

Baza NATO Mihail Kogălniceanu FOTO: Facebook

Baza NATO Mihail Kogălniceanu FOTO: Facebook

Armata americană a trimis la baza de la Mihail Kogălniceanu una dintre unitățile sale de elită - celebra Divizie 101, rămasă în istorie pentru contribuția la reușita debarcării din Normandia. Întoarcerea acestor militari de elită a fost decisă de conducerea armatei americane la începutul anului, care își dorește o întărire a flancului estic al NATO, potrivit știrileprotv.

De asemenea, la baza de la Mihail Kogălniceanu va începe și un proiect inițiat de Congresul SUA acum șapte ani, de construire a unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor, evaluat la 40 de milioane de dolari.

„Țara noastră ne-a trimis aici pentru a construi parteneriate și pentru a spori nivelul de pregătire alături de aliații noștri din NATO”, a declarat Josh Glonek, comandantul Diviziei 10.

Începe să prindă contur și orașul militar care se construiește la Mihail Kogălniceanu, unde vor putea fi găzduiți permanent peste zece mii de soldați NATO și familiile lor. În lucru sunt mai multe hangare și o nouă pistă pentru avioanele militare.

Ea va fi interconectată cu pista actuală astfel încât, la finalul execuției lucrărilor, cele două să poată fi operate independent. Vor putea fi operate atât aeronave de transport, cât și avioane de tip fighter. Lucrările vor fi gata în anul 2027”, susține Cpt. Aurel Bocai, manager de proiect.

Este vorba de o suprafață pe care baza se dezvoltă de aproximativ 2.800 de hectare.

Potrivit MApN, după modernizare, baza va fi dotată cu o nouă pistă de decolare-aterizare , proiectată cu propriile zone de mișcare aeroportuară, punct control pentru zbor, platforme pentru operarea aeronavelor și sisteme de balizaj și de radionavigație.

De asemenea, va dispune și de facilități administrative și sociale, zone de tranzit și depozitare, zone pentru mentenanța aeronavelor, un parc pentru tehnica militară, împrejmuire și puncte de control pentru acces, drum perimetral de incintă și drumuri interioare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministru britanic al Apărării: Secretul guvernamental mă împiedică să dezvălui de ce Donald Trump este „în complot” cu Vladimir Putin

2 De citit / „Serviciile ruse lucrează de mai multe decenii pentru a distruge America din interior. Politicile administrației Trump par să fie în concorda…

3 Povestea Lăcrămioarei Axinte, fosta magistrată cucerită de Călin Georgescu, care i-a instruit pe români cum să ceară Turul 2 înapoi

4 Prima minune a „Sfântului Francisc?” / „Cred că nu vrea să oprească războiul și mă duce de nas”

5 Michael Alexander Gloss a murit la 4 aprilie 2024 în „Europa de Est”, potrivit unui necrolog publicat de familia sa / Fiul unui director adjunct al CIA …