Americanii încearcă să recupereze rămășițele balonului de spionaj al Chinei
Mai multe nave ale Marinei SUA și ale Gărzii de Coastă au fost trimise în largul coastei statului Carolina de Sud, unde scafandrii încearcă să recupereze rămășițe din presupusul balon de spionaj al Chinei, doborât sâmbătă de Armata americană, potrivit New York Times.
Balonul de spionaj a fost doborât de armata americană FOTO Profimedia
Recuperarea rămășițelor balonului a început la scurt timp după ce acesta a căzut în apă și americanii vor să colecteze toate resturile pe care le pot „pescui” scafandrii, pentru a putea obține informații prețioase.
Efortul de recuperare va fi unul de câteva zile, întrucât apele sunt reci, iar scafandrii trebuie să facă față temperaturilor scăzute.
Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud, un „balon spion” chinez, la ordinul președintelui Joe Biden, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
„În această după-amiază, la ordinul președintelui Biden, avioanele de luptă americane de la Comandamentul de Nord al SUA au doborât cu succes în spațiul aerian american de deasupra Carolinei de Sud, un balon spion de mare altitudine, lansat de și aparținând Republicii Populare Chineze (RPC). Acesta a fost folosit. de către RPC în încercarea de a monitoriza instalațiile strategice de pe continentul american. Balonul a fost doborât deasupra apelor teritoriale ale SUA. Președintele Biden a ordonat miercuri doborârea balonului spion de îndată ce sarcina respectivă putea fi finalizată fără riscuri nejustificate pentru viața americanilor”, a spus ministrul.
Reprezentantul Ministerului chinez de Externe a precizat atunci că acesta este un balon chinez „și scopul său este de natură civilă, sonda, fiind folosită pentru cercetări meteorologice”. Potrivit acestuia, „din cauza vântului puternic de vest, balonul nu a mai putut fi controlat și a deviat de la cursul stabilit”.
Ministerul chinez de Externe și-a exprimat regretul că situația anormală a făcut ca sonda meteorologică să ajungă în spațiul aerian al SUA și și-a exprimat disponibilitatea de a menține contactul cu autoritățile americane pentru a rezolva situația.
Într-o reacție transmisă duminică, Beijingul și-a exprimat „nemulţumirea puternică şi protestul faţă de utilizarea forţei de către SUA pentru a ataca aeronavele civile fără pilot, încălcând grav practica internațională”. „China va proteja cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-şi în acelaşi timp dreptul de a avea reacţii suplimentare necesare”, a precizat Ministerul chinez de externe.
Sursa: adevarul.ro