Americanii au pornit după bronzul pierdut de Jordan Chiles: noile probe indică un verdict răsturnat

Americanii au pornit după bronzul pierdut de Jordan Chiles: noile probe indică un verdict răsturnat

Cu cât se lungește mai mult telenovela medaliei de bronz, începută după finala de la sol la Paris, cu atât mai mult te convingi că sunt lucruri profund greșite cu acest caz.

Chiles a păstrat bronzul primit la Paris, iar o altă medalie a ajuns în România, la Ana Bărbosu

Chiles a păstrat bronzul primit la Paris, iar o altă medalie a ajuns în România, la Ana Bărbosu

Deocamdată, singurul om care a ieșit cu bine din această poveste urâtă e Ana Maria Bărbosu (18 ani), dar și ea a intrat în posesia medaliei, într-un final, după un calvar emoțional de două săptămâni. Rămân, în schimb, celelalte două fete, Jordan Chiles (23 de ani) și Sabrina Voinea (17 ani), traumatizate și cu o „rană deschisă“. Pentru că, în continuare, amândouă speră la bronzul olimpic.

Americanca are medalia acasă, în sertar, deși ea nu mai figurează în CV-ul ei. Sabrina și-a pus speranțele în demersul României de a-i anula penalizarea, pentru o presupusă ieșire de pe covor, pentru care n-avem, deocamdată, nicio probă foto / video.

Dacă despre cazul pe care l-ar pregăti partea română n-avem foarte multe date, la ora actuală, în schimb, s-a aflat care sunt noile probe cu care americanii vor merge „până-n pânzele albe“, după cum s-au exprimat ei.

Probleme multiple cu judecata TAS...

Când Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) ne-a dat nouă un verdict favorabil, anunțând că bronzul olimpic trebuie să ajungă la Ana Maria Bărbosu, au fost voci care au avertizat să nu ne entuziasmăm, fiindcă lucrurile se pot schimba pe termen lung. Acum, ne dăm seama de ce!

În primul rând, modul în care TAS a judecat acest dosar are multe „bube“, iar asta nu e o veste bună pentru noi. Din cauza unei încurcături, în ceea ce privește corespondența pe e-mail cu partea americană, TAS a informat Federația de Gimnastică din această țară (USAG) și Comitetul Olimpic și Paralimpic din SUA (USOPC), pe ultima sută de metri, despre audierile de pe 10 august. Concret, aceste organizații au aflat că trebuie să se prezinte la TAS, abia pe 9 august, la ora 10.23 dimineață. Mai mult decât atât, USAG și USOPC au avut la dispoziție doar câteva ore, până la ora 20, pentru a depune dosarul lor, cu probe, cu tot, pentru audierile de a doua zi! De acest aspect se vor lega acum americanii, când își vor prezenta cazul la Tribunalul Elvețian. Mai ales că, după cum susțin ei, de aici a rezultat și o altă problemă gravă.

Neavând timp suficient să-și pregătească dosarul pentru audierile de pe 10 august, americanii n-au putut include printre probele lor și imaginile video din care reiese că antrenoarea Cécile Canqueteau-Landi a contestat nota lui Jordan Chiles, încadrându-se în termenul de un minut după încheierea exercițiului elevei sale. USAG și USOPC au găsit aceste imagini abia după verdictul TAS, în favoarea Anei Bărbosu, pe 10 august. S-au dus cu ele la TAS, solicitând reanalizarea cazului, însă s-au lovit de un refuz bulversant: regulamentele TAS nu permit redeschiderea unui dosar în privința căruia acest for a dat deja un verdict!

Pe imaginile la care americanii fac referire se vede însă că prima contestație depusă de Cecile Canqueteau-Landi a venit la 47 de secunde după ce pe tabelă a fost afișată nota inițială a lui Jordan Chiles. A urmat o nouă solicitare de revizuirea notei, la 55 de secunde după prima evaluare a arbitrilor. Așadar, potrivit acestor imagini pe care TAS nu le-a luat în calcul, pentru simplul motiv că nu le-a avut, americanii au respectat regulamentul în timpul concursului olimpic. Iar dacă aceste imagini vor fi luate în considerare de Tribunalul Elvețian, atunci sunt șanse foarte mari să se revină la nota mărită a lui Jordan Chiles. Cea care i-a adus medalia de bronz.

Alt argument în favoarea americanilor

Site-ul „The Sports Examiner“ a subliniat că mai există un argument care susține această idee, cum că americanii s-au încadrat în „fereastra“ impusă de regulament, pentru a contesta nota lui Jordan Chiles. Sursa citată a evidențiat faptul că Donatella Sacchi (Italia), șefa Comitetului Tehnic la care a ajuns contestația depusă de antrenoarea Cécile Canqueteau-Landi, n-a avut nicio obiecție vizavi de momentul în care s-a cerut revizuirea notei.

Aici, ar fi de remarcat și o altă problemă spre care a arătat „The Sports Examiner“. Ea dovedește că sunt lacune mari în sistemul de arbitraj la un concurs olimpic. La Paris, în timpul finalei de la sol, n-a existat niciun mecanism de monitorizare în privința depunerii contestațiilor! Drept urmare, arbitrii erau nevoiți să ia în considerare orice sesizare, inclusiv cele care ar fi depășit timpul regulamentar! „Lipsa acestui sistem de monitorizare e vina Federației Internaționale de Gimnastică. Donatella Sacchi și Cécile Canqueteau-Landi nu pot fi arătate cu degetul pentru această situație“, a concluzionat „The Sports Examiner“.

Jordan Chiles, unică

Până să vedem cum se va încheia bătălia americanilor pentru recuperarea bronzului pierdut de Jordan Chiles ar fi de remarcat că, la ora actuală, aceasta a dobândit un statut unic, de nedorit desigur. Concret, Chiles e singura gimnastă deposedată de o medalie olimpică, fără să fi picat vreun test antidoping sau fără să-și fi falsificat vârsta pentru a participa la un concurs. Conform deciziei TAS, i s-a luat medalia pentru depunerea contestației cu o întârziere de câteva secunde. Ceea ce, oricum, e aberant, dacă această contestație a corectat o evaluare greșită. Iar nedreptatea va deveni și mai mare, dacă noile dovezi ale americanilor vor arăta că, într-adevăr, contestația a fost depusă înainte de expirarea timpului regulamentar.

De aici și scenariul avansat de cei de la „The Sports Examiner“: cel mai probabil, după ultimele demersuri ale americanilor, se vor acorda două medalii de bronz. Ana Maria Bărbosu va rămâne cu cea primită după decizia TAS, în timp ce Jordan Chiles va recupera cea pierdută după concursul olimpic. De altfel, există două precedente în acest sens, ambele la Jocurile Olimpice de Iarnă.

În 2002, la Salt Lake City, s-au acordat două seturi de medalii de aur din cauza unei probleme de arbitraj. Imediat după terminarea concursului de patinaj artistic, Elena Berezhnaya și Anton Sikharulidze (Rusia) au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Ulterior, la șase zile distanță, canadienii Jamie Salé și David Pelletier au primit medaliile de aur, la rând lor. De fapt, întreaga ceremonie de premiere a fost repetată, însă perechea chineză medaliată cu bronz, formată din Shen Xue și Zhao Hongbo, a refuzat să vină la această a doua încercare!

În 2022, la Beijing, s-au dat, de asemenea, două medalii de bronz, dar la schi. Elvețianca Fanny Smith a câștigat-o pe cea acordată după concurs, în timp ce nemțoaica Daniela Maier a luat-o pe cea câștigată la TAS, 9 zile mai târziu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!