Americanii anunță că Iranul ar putea produce suficient material pentru bomba nucleară într-o săptămână sau două

Americanii anunță că Iranul ar putea produce suficient material pentru bomba nucleară într-o săptămână sau două

Iranul are nevoie de maxim două săptămâni pentru a putea obține suficient uraniu îmbogățit, necesar producției bombei nucleare, a declarat secretarul Departamentului de stat al SUA.

Iranul este probabil capabil să producă suficient material fisionabil pentru a fi folosit într-o armă nucleară în „o săptămână sau două”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Nu au produs încă armele ei înșiși, dar este ceva la care, evident, urmărim foarte, foarte atent”, a spus Blinken la Forumul de Securitate din Aspen, Colorado, citat de DW .

AIEA declara, încă din 2022, că Iranul este singurul stat fără arme nucleare care îmbogățește uraniul la un nivel ridicat de 60% – foarte apropiat de nivelul necesar producției armei nucleare. Teheranul continuă să acumuleze rezerve suficient de mari de uraniu pentru construirea mai multor bombe nucleare.

Secretarul Departamentului de stat al SUA atenționează că acest nivel de îmbogățire a uraniului, i-ar permite Teheranului să producă mai rapid arma nucleară.

„În loc să fie la cel puțin un an distanță de a avea capacitatea de a produce material fisionabil pentru o armă nucleară, acum Iranul este probabil la o săptămână sau două de a face acest lucru”, a spus Blinken.

„Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-am făcut în ultimii ani a fost respingerea acestui acord și permiterea Iranului să iasă din cadrul pe care l-am convenit”, a adăugat secretarul de stat.

Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat la începutul acestei luni că țara sa nu produce arme nucleare.

Într-un articol pentru Tehran Times, Pezeshkian a subliniat că „doctrina de apărare a Iranului nu include arme nucleare” și a adăugat că Statele Unite ar trebui să ridice sancțiunile economice împotriva Iranului.

Prin acordul semnat în 2015, Teheranul a promis să-și limiteze programul nuclear, dar fostul președinte american Donald Trump s-a retras din acord în 2018 și a impus sancțiuni economice dure Iranului. Iranul a ripostat reluând îmbogățirea cu uraniu și limitând inspecțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Majoritatea specialiștilor sunt de părere că Iranul nu deține încă o armă nucleară. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii