America Latină, în fruntea 'epidemiei' mondiale de cezariene (OMS)
America Latină se află în fruntea 'epidemiei' mondiale de cezariene, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Fie din teama de durere, fie datorită gestionării programului de către medici sau datorită creșterii nivelului de trai, tot mai multe femei aleg cezariana când trebuie să nască, relatează marți AFP. În America de Sud, 38,9% dintre nașteri au loc prin cezariană, arată OMS, cu mult deasupra procentului de 10-15% recomandat, iar cifra este în creștere constantă, punând în pericol mii de mame și nou-născuți. 'Nimic nu justifică această imensă cantitate de cezariene', a declarat pentru AFP Bremen de Mucio, medic și specialist în sănătate sexuală și de reproducere la OMS pentru America Latină.
Brazilia, țară emergentă cu 200 de milioane de locuitori, se află pe locul întâi în această privință: OMS a inventariat 54% dintre nașteri efectuate prin cezariană în 2011 numai în sistemul public. Cu cele din sistemul privat de sănătate, rata ar putea atinge 80%.
În Europa, unde nașterea naturală este mai frecventă și are loc adesea cu o moașă și nu cu medic, rata atinge 24%, față de 33% în Statele Unite, conform unui raport difuzat în 2014 de către OMS.
Unele țări sărace, cum ar fi Haiti, au rate foarte scăzute (5,5%) din cauza accesului dificil la îngrijiri medicale. Există însă alte țări, tot în zona celor mai puțin privilegiate, unde femeile nasc în mod natural, dar și acolo se recurge tot mai des la această intervenție. În Bolivia, numărul de cezariene a crescut de la 14,6% la 19% între 2008 și 2012, iar în Peru, de la 15,8% la 25%. În republica Dominicană în schimb, 44% dintre nașteri au loc prin cezariană, în Columbia — 43%, în Mexic — 39%, iar în Chile — 37%. 'În multe țări în curs de dezvoltare și dezvoltate există o adevărată epidemie de cezariene, chiar și atunci când ele nu sunt necesare din punct de vedere medical', spunea recent dr Marleen Temmerman, director al departamentului de sănătate și cercetare din cadrul OMS. După această intervenție, actul chirurgical cel mai frecvent practicat în lume, riscul de deces al mamei este de opt ori mai mare, iar cel de dezvoltare a unei boli respiratorii la bebeluș crește de 120 de ori.
Creșterea numărului de cezariene 'nu are de-a face cu o necesitate chirurgicală, ci mai degrabă personalul medical este mai preocupat de confortul lui decât de binele femeilor', a declarat pentru AFP Ana Quiros, director al Centrului de informare și servicii de sănătate din Nicaragua, țară care înregistrează una din cele mai ridicate rate ale cezarienelor din America Centrală (30%). 'În contextul în care prețul este același, timpul necesar pentru practicarea unei cezariene va fi mai profitabil pentru un medic decât nașterea naturală', adaugă dr de Mucio. O naștere poate dura până la 24 de ore și, în aceeași perioadă de timp, se pot realiza mai multe cezariene, adaugă ea.
Creșterea numărului de femei care lucrează, într-o regiune aflată în progres economic de circa 15 ani, teama de durere din timpul nașterii clasice sau sarcinii târzii constituie alți factori de creștere a numărului de cezariene.
Precauția excesivă a personalului medical și a familiilor pentru a scădea pe cât posibil riscurile judiciare joacă și ea un rol în abandonarea nașterilor naturale: aproape pe toată planeta, ginecologia este specialitatea care înregistrează cele mai multe plângeri și acțiuni în justiție. 'Sub pretextul siguranței, mulți medici spun: +Nu pot lăsa femeile să nască în clinica mea după ora 14.00 fiindcă după această oră nu mai există niciun specialist în spital. Atunci provoc nașterea înainte+', afirmă dr De Mucio.
Până acum s-au dovedit ineficiente măsuri precum obligația unei a doua opinii medicale sau încurajarea unei mai bune informări a pacientelor în legătură cu riscurile pe care le presupun cezarienele, încheie AFP. AGERPRES