Amenzi de până la 10.000 de lei pentru șoferii care încalcă regulile în zonele montane

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru șoferii care încalcă regulile în zonele montane

Șoferii care întră cu mașina în albia unei ape curgătoare de munte vor fi amendați cu până la 10.000 de lei. Sancțiunile sunt prevăzute în noua legislație privind pescuitul și protecția resursei acvatice vii, care se aplică de săptămâna trecută.

Dincolo de sancțiunile pentru traversarea albiei unui râu, șoferii riscă și accidente. FOTO IGSU

Dincolo de sancțiunile pentru traversarea albiei unui râu, șoferii riscă și accidente. FOTO IGSU

Este vorba de Legea 176/2024 privind pescuitul și protecția resursei acvatice vii, aplicabilă din 6 iunie, care a înăsprit sancțiunile din domeniu, pentru descurajarea abaterilor, potrivit. avocatnet.ro.

Noua lege stabilește, printre altele că „circulația autovehiculelor de orice tip și transportul cu orice mijloace al buștenilor prin albia minoră a râurilor și pârâielor din zona de munte” reprezintă o contravenție, care se sancționează cu amendă.

Concret, în astfel de cazuri, amenda aplicabilă este cuprinsă între 6.000 și 10.000 de lei. În plus, legea precizează că această abatere se sancționează și cu „reținerea și suspendarea pe o durată de 120 de zile a permisului, licenței sau a autorizației de pescuit comercial, după caz”.

Măsura era prevăzută și în vechea legislație (OUG 23/2008), însă nivelul amenzilor era mai mic, pentru circulația autovehiculelor de orice tip și transportul cu orice mijloace al buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte, șoferii riscau, anterior intrării în vigoare a noii legi, amenzi de până la 8.000 de lei.

Ce alte sancțiuni mai prevede actul normativ

Amenzi de până la 10.000 de lei se pot aplica și pentru deținerea, transportul sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale admise provenite din pescuitul comercial, comercializarea capturilor provenite din pescuitul recreativ sau în scop științific, dar și pescuitul recreativ în habitatele acvatice naturale, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție, potrivit avocat.net.

Noua lege stabilește, de asemenea, regulile generale ale pescuitului recreativ.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii