Amenințările nucleare ale lui Putin nu mai sperie Occidentul. Apropiații îl sfătuiesc să atace baze aeriene din Polonia și România

Amenințările nucleare ale lui Putin nu mai sperie Occidentul. Apropiații îl sfătuiesc să atace baze aeriene din Polonia și România

La Kremlin se conștientizează din ce în ce mai mult faptul că Occidentul nu se supune amenințărilor nucleare, iar liderul rus Vladimir Putin caută noi modalități de a-și impune liniile roșii, scrie The Washington Post.

Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO:EPA/EFE

Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO:EPA/EFE

La începutul lunii septembrie, Putin a avertizat că, dacă Occidentul aprobă loviturile Ucrainei în interiorul Rusiei, aceasta ar însemna că Moscova este în război cu NATO, iar propagandiștii ruși s-au grăbit să vorbească despre arme nucleare.

Însă dictatorul rus își dă seama din ce în ce mai mult că utilizarea repetată a amenințării nucleare începe să își piardă din putere și că liniile roșii ale Moscovei sunt depășite în mod constant.

Ca răspuns, Kremlinul va dezvolta probabil o nouă strategie de informare, mai prudentă și limitată, care va fi adaptată la posibila aprobare occidentală a loviturilor cu arme cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Armate împotriva țintelor militare rusești.

Un oficial rus nenumit, citat de ziar, a spus că amenințările nucleare nu mai provoacă teamă în Occident.

„Există deja imunitate la astfel de declarații, iar acestea nu mai sperie pe nimeni”

„A existat o suprasaturație de amenințări nucleare”, a declarat un oficial rus, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului. „Există deja imunitate la astfel de declarații, iar acestea nu mai sperie pe nimeni”.

Un academician rus cu legături strânse cu diplomați ruși de rang înalt a fost de acord, numind opțiunea nucleară „cel mai puțin posibil” dintre scenarii „deoarece ar duce într-adevăr la nemulțumire în rândul partenerilor Rusiei din sudul global și, de asemenea, din punct de vedere militar, nu este foarte eficientă”.

Toată această discuție despre pragul nuclear exagerează amenințarea acestui tip de escaladare și subestimează posibilitatea unor alternative”, a adăugat academicianul. „Deoarece Occidentul are o infrastructură militară globală... se pot găsi multe vulnerabilități”.

Putin caută diferite opțiuni pentru a reduce sprijinul occidental pentru Ucraina și pentru a încerca să își impună liniile roșii, a declarat Tatiana Stanova, fondatoarea companiei franceze de consultanță politică R-Politik. „Există opțiuni pe care nu vrea să le folosească și există opțiuni pe care este gata să le ia în considerare astăzi”, a spus ea, iar el consideră armele nucleare «cea mai rea opțiune pentru toată lumea, inclusiv pentru el însuși».

Măsurile nucleare sau un atac direct asupra teritoriului NATO vor fi luate în considerare doar dacă „Putin simte o amenințare la adresa existenței Rusiei în forma ei actuală, atunci când crede că nu există altă cale de ieșire”, a spus ea. „Într-o astfel de situație, Occidentul ar trebui să meargă mult mai departe decât ceea ce discută acum”.

Oficialii ruși păreau deja oarecum liniștiți că Statelor Unite vor ridica restricțiile asupra Ucrainei. Cu toate acestea, Putin este încă sub presiune să răspundă într-un fel și să împiedice depășirea constantă a liniilor sale roșii.

„Se înțelege că liniile roșii trasate de Moscova sunt ignorate de Occident, iar Moscova trebuie să facă pași și mai semnificativi pentru a demonstra seriozitatea intențiilor sale”, a spus academicianul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Sex în Duma de stat a Rusiei / Un deputat căsătorit a fost filmat, în birou, în companiei Dianei, o escortă de lux

2 Câteva secrete ale Mossad...

3 Încă o poveste de dragoste din lumea mondenă a ajuns la final

4 O nouă zi, o nouă minciună a lui Mircea Geoană

5 Doctoriță condamnată la închisoare cu executare