Amenințarea terorismului islamist va persista mulți ani de acum înainte, avertizează șeful MI6

Amenințarea terorismului islamist va persista mulți ani de acum înainte, avertizează șeful MI6

Amenințarea terorismului islamist va persista în statele occidentale mulți ani de acum înainte, din simplul motiv că o eventuală recucerire completă a teritoriilor controlate de jihadiști în Siria și Irak nu va elimina și fracturile globale adânci create de militanții islamiști, a avertizat miercuri directorul serviciului secret britanic MI6, Alex Younger, citat de agenția Reuters.

El a făcut aceste aprecieri în timpul unei dezbateri desfășurate la Washington, la care a participat și directorul CIA, John Brennan.

Întrebat de acesta din urmă dacă estimează că ascensiunea terorismului islamist a ajuns acum în acel punct maxim de unde ar trebui să urmeze un regres, Alex Younger i-a răspuns: 'Din păcate, aceasta este o problemă de durată, care ne va însoți pe tot parcursul carierei noastre'. 'Aș anticipa că, chiar dacă se va reuși recuperarea teritoriilor, va persista amenințarea rezultată în urma unor linii profunde de fragmentație care încă există în lume', a adăugat directorul MI6, care este văzut foarte rar vorbind în public.

Terorismul 'este alimentat de accentuarea diviziunilor sectare în Orientul Mijlociu și există de asemenea determinanți sociali, economici și demografici ai fenomenului terorist', a explicat în continuare șeful spionajului britanic.

Pentru combaterea acestui fenomen, Alex Younger a susținut și intensificarea cooperării între serviciile secrete ale statelor aliate și, glumind uneori în timpul dezbaterii, a apreciat că inclusiv spionii trimiși în misiune sunt o bună modalitate de a menține deschise canalele de comunicare cu serviciile secrete ale țărilor mai puțin prietenoase cu Occidentul.

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) continuă să piardă din teritoriile cucerite în Siria și Irak, dar încearcă să compenseze aceste pierderi prin intensificarea acțiunilor teroriste în statele occidentale, revendicând de altfel numeroase atacuri comise recent.

John Brennan a avertizat și el în luna iunie că SI are un număr substanțial de combatanți vest-europeni ce ar putea acționa ca agenți operativi care să execute atacuri în Occident și reușește să atragă simpatizanți care, chiar dacă nu au legături directe cu această grupare, pot acționa pe cont propriu, continuând de asemenea infiltrarea unor posibili teroriști în statele occidentale cu ajutorul fluxului de refugiați, dar chiar și prin călătorii cu acte în regulă.

Brennan a recunoscut atunci că, în pofida progreselor împotriva SI pe câmpul de luptă și la capitolul financiar, acestea nu au diminuat capabilitățile teroriste pe care gruparea le poate folosi la nivel global. El a precizat că SI are în lumea întreagă zeci de mii de combatanți, mai mulți decât al-Qaida în perioada ei de glorie, și pe măsură ce pierde teren în Siria și Irak își sporește prezența în alte zone, mai ales în Libia și alte state africane, iar resursele necesare acțiunilor teroriste sunt foarte modeste.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…