Ameninţarea rusă, mult mai mare decât cea a Statului Islamic, atenţionează şeful armatei britanice

Ameninţarea rusă, mult mai mare decât cea a Statului Islamic, atenţionează şeful armatei britanice

Şeful Statului Major al armatei britanice a atenţionat sâmbătă cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, "mult mai mare" decât cea pe care o reprezintă unele grupări jihadiste precum Statul Islamic (SI), informează AFP.

"Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o ameninţare mult mai mare pentru securitatea noastră naţională decât ameninţările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic ", a declarat generalul Mark Carleton-Smith, şeful Statului Major interarme al Marii Britanii, într-un interviu pentru The Telegraph.

Această declaraţie intervine după o vizită a sa în Estonia, unde trupe britanice sunt desfăşurate în cadrul unui program al NATO, la circa 150 de kilometri de frontiera rusă.

"Rusia a arătat că este gata să folosească forţa militară pentru a-şi apăra şi dezvolta propriile interese naţionale. Ruşii încearcă să exploateze vulnerabilitatea şi slăbiciunea peste tot unde le detectează", a adăugat el.

Mark Carleton-Smith a atenţionat de asemenea asupra "riscurilor netradiţionale" pe care le pune Moscova, menţionând infracţionalitatea cibernetică, războiul submarin sau cel din spaţiu.

Dimpotrivă, el a estimat că "ameninţarea islamistă s-a redus odată cu destructurarea" grupării Stat Islamic.

Mark Carleton-Smith a condus operaţiunile britanice pentru găsirea lui Oussama Bin Landen, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Apoi, el a condus armata britanică în campania militară împotriva SI în Irak şi în Siria.

Şeful Statului Major al armatei britanice a afirmat de asemenea că el "nu va susţine nicio iniţiativă care ar diminua eficacitatea NATO", cu referire la proiectul de înfiinţare a unei armate europene, susţinut de preşedintele francez Emmanul Macron. "NATO reprezintă centrul gravitaţional al securităţii europene", a subliniat generalul britanic, îndemnând la "întărirea" mijloacelor organizaţiei.

Londra a acuzat în octombrie Rusia că a întreprins în ultimii ani principalele atacuri cibernetice din lume, împotriva Partidului Democrat american, a Agenţiei sportive Antidoping sau a aeroportului din Odesa, Ucraina. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a desemnat serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU) responsabil de aceste atacuri, care "au costat economiile naţionale milioane de lire".AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”