Amenințarea nucleară a Rusiei: De ce ar juca Putin la cacealma
Vladimir Putin vrea ca omenirea să se teamă de un război nuclear, o amenințare care apare de fiecare dată când liderul de la Kremlin încearcă să schimbe treptele în Ucraina, comentează ziarul israelian „The Jerusalem Post”.
Arme nucleare afișate în fața Kremlinului FOTO Shutterstock
De câteva săptămâni încoace, Moscova face aluzii la posibilitatea recugerii la arme nucleare. Această amenințare survine în contextul în care trupele ruse încep să piardă teren în Ucraina.
Cu toate acestea, nu este pentru prima dată când Moscova amenință cu armele nucleare. Doar câteva țări au arme nucleare și niciuna dintre ele nu amenință că le va folosi. De altfel, nicio altă putere nucleară implicată în conflicte nu a îndrăznit să aducă în discuție opțiunea nucleară, așa cum procedează frecvent Moscova în cazul Ucrainei. Prin urmare, amenințările Rusiei sunt unice și fără precedent.
Amenințarea nucleară a Rusiei este calculată
În același timp, felul în care sunt făcute aceste amenințări pare a fi unul calculat. În plus, chestiunea nucleară este întreținută mai ales de comentatori occidentali care tind să explice poziția Moscovei prin prisma „pragmaticului”. Acești comentatori - academicieni sau experți în politică externă - menționează pericolul nuclear ca posibilitate a situației în care Occidentul ar „escalada” situația din Ucraina.
Combinația dintre evocarea amenințării nucleare de către mass-media occidentală aflată în căutare de titluri alarmiste și de către persoane care pesemne încearcă să liniștească Rusia și faptul că aceasta apare doar în anumite momente cruciale ale războiului ar putea fi un indiciu că asistăm în mare măsură la o cacealma a Moscovei.
Dar cum rămâne cu amenințarea nucleară?
Diverse articole sugerează că Rusia ar putea recurge la arme nucleare „tactice”. Însă nu este clar ce ar obține Moscova făcând acest lucru. Rusia și-a lansat războiul din Ucraina cu speranța că țările din Sud nu se vor alătura în totalitate taberei occidentale. Până acum, această speranță este îndreptățită, cele mai elocvente cazuri fiind Brazilia și India. Dar, odată cu utilizarea armei nucleare, țările care stau pe sârmă ar putea ajunge în tabăra vestică.
China ar fi probabil revoltată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea țărilor care dispun de arme nucleare acționează în mod responsabil. Motivul împiedicării Iranului de a se dota cu arme nucleare este că s-ar putea comporta la un moment dat exact ca Rusia în prezent.
Rusia riscă să se izoleze și mai mult dacă va continua să meargă pe acest drum. Putin are un obiectiv în Ucraina, iar acesta rezultă din pariul său pe termen lung izvorât din convingerea precum că Occidentul este în declin. Însă chiar și ipoteza declinului occidental ar deveni contestată dacă Moscova ar recurge la arme nucleare.
O rampă de ieșire?
Amenințarea nucleară apare de fiecare dată când Rusia vrea să schimbe treptele în Ucraina. Când a atacat pentru prima dată, a adus în discuție armele sale nucleare cu gândul că Occidentul va sta deoparte. Când Occidentul s-a prins de cacealma, Moscova a schimbat tactica. Între timp, a anexat noi teritorii din Ucraina și a evocat din nou voalat perspectiva nucleară într-o încercare de a nu mai pierde teren în fața ucrainenilor, care duc o controfensivă de succes în vederea eliberării întregii lor țări.
Se pare că toate discuțiile cu privire la neescaladare și oferirea unei rampe de ieșire pentru Putin convin Moscovei, care în același timp vrea ca omenirea să se teamă de un război nuclear pentru a-și putea asigura controlul asupra unor teritorii pe care le-a anexat ilegal, conchide „The Jerusalem Post”.
Sursa: adevarul.ro