Amendă pentru gălăgie și muzica dată tare. Despăgubiri pentru o familie deranjată de vecin
Decizia a fost dată recent la Judecătoria Sectorului 1 din București și poate constitui un precedent, având în vedere numărul mare de oameni care își reclamă vecinii că fac zgomot.
Sentința a fost pronunțată la Judecătoria Sectorului 1 FOTO: Adevărul
O premieră a fost înregistrată într-un dosar civil de pretenții, care s-a judecat la Judecătoria Sectorului 1 din București. Un bărbat a fost obligat de instanță să plătească daune morale de 10.000 de euro vecinilor săi, deoarece aceștia s-au plâns și l-au dat în judecată că sunt deranjați de zgomotele mari pe care acesta le produce în apartament.
Mai exact, bărbatul este acuzat că merge cu rolele prin casă și ascultă muzică la refuz, iar în ciuda atenționării sale nu și-a revizuit comportamentul. Din acest motiv, s-a ales cu un dosar civil în instanță, unde din start prețul deranjului a fost stabilit la 10.000 de euro. Iar judecătorul care a soluționat speța a fost de acord cu reclamanții, oferindu-le satisfacție totală.
„Obligă pârâtul la plata a sumei de 5.000 de euro către reclamant și la plata sumei de 5.000 de euro către reclamantă. Obligă pârâtul la plata a 4.265 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în decizia instanței.
Avocații spun că nu s-au mai întâlnit cu astfel de hotărâri date de o instanță.
„După știința mea, nu există o altă hotărâre dată în acest sens, iar ea este extrem de interesantă având în vedere numărul mare de persoane ce se plâng de vecinii gălăgioși”, susține avocatul Adrian Cuculis, care este și preşedinte al Asociaţiei de protecţie a pacienţilor C.A.R.L.A (Conştientizare, Asigurarea Calităţii Actului Medical, Responsabilizare, Luptă, Alinare).
Oamenii trebuie să știe că se pot plânge autorităților pentru actele necivilizate care fac viața un calvar. Anul trecut, în Vrancea, mai mulţi locuitori dintr-o comună au depus reclamaţii cu privire la zeci de câini şi pisici fără stăpân care sunt crescuţi de o familie din localitate.
Petiţionarii au susţinut că animalele creează probleme, în sensul că atacă oamenii, inclusiv copiii, fac mizerie, dar mai ales sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor, fiind hrănite de o familie de intelectuali, oameni de vază în comună, care ar putea să le îngrijească într-un spaţiu închis, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru sănătatea şi siguranţa cetăţenilor.
Cazul nu a fost rezolvat nici în prezent.
Sursa: adevarul.ro