AmCham îşi exprimă îngrijorarea faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi face apel la responsabilitate
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă îngrijorarea faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi face apel la responsabilitate din partea decidenţilor pentru menţinerea echilibrului macroeconomic al României.
"La numai o zi după ce mediul economic, AmCham, Guvernul şi instituţiile financiare au salutat promovarea României la statutul de piaţă emergentă, statut care depinde într-o mare măsură de echilibrul macroeconomic al ţării, AmCham Romania îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi modificarea bugetului asigurărilor sociale, impuse de plenul Parlamentului astăzi. Mediul economic a recunoscut de fiecare dată legitimitatea preocupării autorităţilor abilitate faţă de categoriile vulnerabile şi nevoia asigurării unui trai decent pentru bunicii şi părinţii noştri. Însă, măsuri precum majorarea pensiilor, care spre deosebire de alte măsuri cu impact bugetar sunt ireversibile, trebuie să fie sustenabile pe termen scurt, mediu şi lung, şi să evite orice motivare electorală care poate periclita credibilitatea României în plan extern" , se arată într-un comunicat al AmCham transmis marţi AGERPRES.
În ciuda tuturor avertismentelor privind situaţia macroeconomică fragilă accentuată de încetinirea economiei globale şi de efortul financiar intern angajat în lupta împotriva COVID-19, adoptarea unor astfel de decizii lipsite de sustenabilitate reprezintă un derapaj periculos care împovărează pe termen lung populaţia activă, generaţiile viitoare şi adânceşte tensiunile sociale, se menţionează în document.
"Este o situaţie fără precedent şi un mesaj confuz pe care România îl transmite comunităţii investiţionale, riscând o retrogradare a rating-ului de ţară în aceeaşi săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieţei de capital românească", spun reprezentanţii AmCham Romania.
În acest context, organizaţia face apel la responsabilitate din partea decidenţilor politici astfel încât măsurile şi politicile publice adoptate să nu creeze dezechilibre bugetare ci, dimpotrivă să contribuie la sănătatea macroeconomică a ţării.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este de peste 25 de ani între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.
AmCham România numără în prezent peste 450 de membri, companii americane şi româneşti.
Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie. Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede creşterea acestuia cu 40%.AGERPRES