AmCham: Bugetul pentru 2021, un pas înainte în direcţia dezvoltării României prin investiţii şi consolidare fiscală

AmCham: Bugetul pentru 2021, un pas înainte în direcţia dezvoltării României prin investiţii şi consolidare fiscală

AmCham România consideră că bugetul de stat pentru anul 2021 reprezintă un pas înainte în direcţia dezvoltării României prin investiţii şi consolidare fiscală şi remarcă o serie de direcţii pozitive, precum şi câteva arii care necesită o atenţie sporită în cadrul execuţiei bugetare.

"În primul rând, pe zona de cheltuieli, o zonă în care mediul de afaceri mereu a considerat că este necesară eficienţă şi prudenţă, la fel ca în mediul privat, salutăm faptul că bugetul propus este unul de consolidare, prin limitarea cheltuielilor directe. Tot în zona de cheltuieli, vedem o creştere importantă la capitolul investiţii, care ar urma să ajungă în anii următori la un nivel dublu faţă de anii pre-pandemie şi ar fi o alocare fără precedent pentru România. Investiţiile sunt destinate infrastructurii, sănătăţii şi educaţiei, domenii pe care AmCham România le consideră esenţiale şi care credem că ar fi putut beneficia chiar de alocări suplimentare. Desigur, sperăm ca aceste ambiţii să fie însoţite de creşterea capacităţii de execuţie administrativă, capitol la care România are potenţial semnificativ de ameliorare", se spune într-un comunicat al organizaţiei.

În al doilea rând, pe zona de venituri, AmCham România consideră că majorarea gradului de colectare rămâne o promisiune făcută de numeroase guverne, dar care nu a fost încă realizată, ceea ce "ne face să credem că guvernul care va reuşi această performanţă va rămâne în istoria economică a României".

"În acest context considerăm că proiectul de buget ar trebui să includă măsuri concrete de creştere a gradului de colectare a veniturilor fiscale, prin modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale, care să permită atât apropierea acestuia de media europeană, cât şi reducerea economiei informale. Întrucât fondurile europene continuă să fie principala sursă de finanţare a proiectelor de investiţii, este obligatorie accelerarea ratei de absorbţie începând cu 2021 pentru execuţia bugetară şi creşterea economică în ansamblu. Priorităţile imediate în acest sens trebuie să fie finalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şi nu oricum, ci prin avansarea unor proiecte şi reforme reale", se menţionează în comunicat.

AmCham România, în ansamblu, salută începerea consolidării fiscale, însă consideră că se impun măsuri mai curajoase de limitare a deficitului structural pentru perioada 2022 - 2024, acesta rămânând deocamdată mult peste obiectivul pe termen mediu, atât prin reducerea cheltuielilor, cât şi prin creşterea gradului de colectare a veniturilor fiscale şi prin absorbţia semnificativ îmbunătăţită a banilor europeni.

"Avem convingerea că un buget de stat coerent, care să reflecte realităţile economice şi să răspundă provocărilor actuale, corelat cu un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă corect proiectat, vor fi definitorii pentru modul în care România va folosi fereastra de oportunitate 2021- 2023 până la următoarele alegeri, pentru a realiza reformele structurale, a menţine echilibrul macroeconomic şi a valorifica oportunităţile de repoziţionare a economiei româneşti în lanţul valoric global", se mai spune în comunicat.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...