Ambrozia de pe proprietățile private va putea fi distrusă, la cerere, de autoritățile locale

Ambrozia de pe proprietățile private va putea fi distrusă, la cerere, de autoritățile locale

Proprietarii de terenuri vor putea să ceară ajutorul autorităților locale ca să scape de ambrozie, dacă un proiect de lege în acest sens va trece de Camera Deputaților.

Sute de mii de români suferă de alergie la ambrozie

Sute de mii de români suferă de alergie la ambrozie

Practic, 15 zile vor avea deținătorii de terenuri de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale ca să-și curețe proprietatea de ambrozie prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte astfel de metode. Cine nu o face va fi pasibil de amendă. Iar aceasta se va ridica la 5.000 de lei.

Inițiatorii susțin că modificarea legislativă este necesară deoarece în fiecare an se înregistrează peste 100.000 de noi cazuri de rinite alergice la astfel de plante. „Această specie de plantă, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, produce polen care este cauză directă a alergiilor şi afectează un număr tot mai mare de români în fiecare an. Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0 și 19 ani, aceştia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2050, jumătate din populaţia lumii va suferi de un tip de alergie“, se arată în motivarea proiectului.

15 zile de la avertismentul primăriei

Inițiativa vizează modificarea Legii 62 din 9 martie 2018 privind combaterea buruienii ambrozia, iar semnatarii propunerii susțin că dacă aceasta va fi aprobată, procesul de curăţare a terenurilor infestate cu ambrozie să va realiza cu timpi de așteptare mai reduși de la momentul sesizării existenței buruienii. Concret, dacă legea se aprobă, proprietarii vor avea 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților pentru a curăța buruienile, iar dacă nu se pricep la grădinărit și nu știu cum să scape de buruieni pot apela la angajații primăriilor, care vor realiza lucrările contra cost. Vizați sunt nu numai proprietarii de terenuri, dar și administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole.

Amenzile

Pe de altă parte, inițiatorii propunerii legislative au mai prevăzut și posibilitatea ca reprezentanții autorităților publice locale să poată intra pe terenurile pline de buruieni, chiar dacă proprietarii acestora se opun, dacă acest lucru este aprobat prin ordonanță președințială emisă în instanță. După lucrări, proprietarii care nu s-au supus somațiilor autorităților vor primi nota de plată, alături de amendă. De precizat că persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice, cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Ambrozia este o plantă sălbatică care crește mai ales în zone neamenajate precum terenurile virane, grădini sau parcuri neîngrijite. Polenizarea are loc în luna august și în toamnă, înainte ca vremea să se răcească. Polenul său este răspândit de vânt, este foarte fin și nu poate fi văzut cu ochiul liber.

Conform unor dat, în jur de 500.000 de români suferă oficial de alergie la această plantă. La început, simptomele sunt relativ ușoare, ca strănutul, mâncărimea la nas, nasul înfundat, lăcrimarea ochilor, dar, în timp, 80% dintre pacienți dezvoltă simptome de astm, respirație grea până aproape de punctul sufocării. Alergia la ambrozie se mai poate manifesta și prin disconfort în gât, presiune la nivelul sinusurilor și deteriorarea simțurilor olfactiv și gustativ.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”