Ambasadorul Rusiei, chemat la apel de guvernul sud-coreean în legătură cu implicarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina

Ambasadorul Rusiei, chemat la apel de guvernul sud-coreean în legătură cu implicarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina

Seulul cere retragerea imediată a soldaților de elită care ar fi ajutat Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Soldați nord coreeni au fost trimiși să lupte în Ucraina

Soldați nord coreeni au fost trimiși să lupte în Ucraina

Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Seul pentru a protesta „în termenii cei mai fermi” cu privire la trimiterea a mii de soldați nord-coreeni pentru a ajuta Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Primul vice-ministru de externe, Kim Hong-kyun, i-a spus trimisului rus, Georgy Zinoviev, că participarea trupelor nord-coreene la război încalcă rezoluțiile ONU și a cerut retragerea lor imediată, a declarat luni Ministerul de Externe sud-coreean într-o declarație, scrie theguardian.com.

„Condamnăm cooperarea militară ilegală a Coreei de Nord, inclusiv trimiterea de trupe în Rusia, în termenii cei mai fermi”, a declarat Kim, adăugând că desfășurarea a reprezentat o amenințare gravă la adresa securității Coreei de Sud și a altor țări. „Vom răspunde împreună cu comunitatea internațională prin mobilizarea tuturor mijloacelor disponibile împotriva actelor care ne amenință interesele fundamentale de securitate”.

Decizia de a-l chema pe Zinoviev reflectă furia crescândă din Coreea de Sud, Ucraina și SUA cu privire la aparenta desfășurare de trupe nord-coreene ca parte a unui acord militar secret încheiat în acest an de președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Serviciul național de informații al Coreei de Sud a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord a trimis un contingent inițial de 1.500 de membri ai forțelor speciale în Extremul Orient rus pentru a se antrena la bazele militare locale, adăugând că se așteaptă ca aceștia să intre în serviciul activ în războiul din Ucraina.

Vineri, agenția de spionaj a declarat că Coreea de Nord intenționează să trimită aproximativ 12 000 de forțe speciale pentru a sprijini Rusia, posibil pentru a compensa pierderile substanțiale de trupe rusești și lipsa de înlocuitori.

De asemenea, agenția a publicat imagini din satelit despre care a spus că arată prima desfășurare de soldați nord-coreeni de elită care au fost mutați de nave militare rusești la Vladivostok între 8 și 13 octombrie.

„Coreea de Nord și-a transportat forțele speciale în Rusia prin intermediul unei nave de transport a marinei ruse, confirmând începutul participării militare a Coreei de Nord”, a declarat aceasta.

Casa Albă nu a putut confirma rapoartele conform cărora trupele nord-coreene luptă pentru Rusia, dar un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că, dacă este adevărat, acest lucru ar „marca o evoluție periculoasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Luni, oficialii ucraineni au publicat o înregistrare video care ar arăta zeci de recruți nord-coreeni stând la coadă pentru a ridica uniforme militare rusești.

Videoclipul, publicat de Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitatea Informației - parte a Ministerului Culturii și Informației din Ucraina - pare să arate soldații care așteaptă să ridice genți, haine și alte articole de la personalul militar rus.

„Am primit acest videoclip din surse proprii”, a declarat Ihor Solovey, șeful centrului, pentru Associated Press, adăugând că nu a putut oferi verificări suplimentare din motive de securitate.

„Videoclipul arată clar cum cetățenilor nord-coreeni li se dau uniforme rusești sub conducerea armatei ruse”, a spus el. „Pentru Ucraina, acest videoclip este important deoarece este prima dovadă video care arată Coreea de Nord participând la război de partea Rusiei. Acum nu doar cu arme și obuze, ci și cu personal”.

Centrul a susținut că imaginile au fost filmate de un soldat rus în ultimele zile. Acesta nu a spus cum a obținut clipul, iar locația este necunoscută.

Întrebat despre trupele nord-coreene în timpul unei conferințe telefonice cu reporterii luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Vedem o mulțime de informații contradictorii. Sud-coreenii spun un lucru, apoi Pentagonul spune că nu are nicio confirmare a acestor declarații. Există o mulțime de informații contradictorii. Ele trebuie tratate ca atare”.

Putin și Kim nu au dezvăluit detaliile acordului lor, convenit în timpul vizitei președintelui rus la Pyongyang în iunie. Țările au negat, de asemenea, că Coreea de Nord ar fi furnizat Rusiei muniție și rachete.

Aceste dezmințiri au fost contestate de oficiali ucraineni, sud-coreeni și americani. Vineri, serviciile de informații sud-coreene au declarat că, începând din august, Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 13 000 de containere cu proiectile de artilerie, rachete, rachete antitanc și alte arme letale.

Aceste dezmințiri au fost contestate de oficiali ucraineni , sud-coreeni și americani. Vineri, serviciile de informații sud-coreene au declarat că Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 13 000 de containere cu proiectile de artilerie, rachete, rachete antitanc și alte arme letale începând din august.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că implicarea Coreei de Nord în război ar „crește semnificativ” nivelul de amenințare și instabilitatea în regiune.

Vorbind în timpul discursului său video nocturn de duminică, Zelenski a declarat că dovezile prin satelit și video ale trupelor nord-coreene au demonstrat că o altă țară a intrat efectiv în război și a cerut un răspuns robust din partea aliaților Kievului.

„Sunt recunoscător acelor lideri și reprezentanți ai statelor care nu închid ochii și nu vorbesc sincer despre această cooperare de dragul unui război mai mare”, a spus el. „Ne așteptăm la o reacție normală, sinceră și puternică din partea partenerilor noștri în această privință”.

Coreea de Nord nu a comentat rapoartele conform cărora trimite trupe să lupte alături de Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

3 BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

4 O creatoare OnlyFans s-a culcat cu 158 de bărbați în două săptămâni. Mama sa îi face curățenie în dormitor după filmări

5 Francis Fukuyama / „Putin a folosit tactica «salamului». Singura opțiune de victorie e ca armata ucraineană să ocupe Moscova și să-l detroneze”