Ambasadorul României, convocat de MAE ungar în urma deciziei justiției române privind Liceul Teologic Romano-Catolic
Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, informează agenția MTI.
Sursa foto: budapesta.mae.ro
Agenția maghiară de presă (care nu a precizat în știre numele ambasadorului român) mai menționează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu ''un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România''.
De asemenea, guvernul ungar și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar.
Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunțat, pentru miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.
De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.
Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat marți, pentru AGERPRES, că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final.
Potrivit șefului ISJ Mureș, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.
''Situația este foarte simplă, noi am acordat clase de început în alte școli: am suplimentat planul de școlarizare cu o clasă la Liceul Bolayi Farkas din Târgu Mureș, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unități școlare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate școlară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă și ne-au spus că nu pot. Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuși sunt înscriși și la alte școli și toată populația școlară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăsește fie la liceu, fie la școala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranță îi regăsim și altundeva înscriși'', a precizat Ioan Macarie.
În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.
Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.
AGERPRES