Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, rechemat de la post
Dumitru Braghiș, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, a fost rechemat miercuri de la post, în urma unei decizii a guvernului de la Chișinău, a anunțat viceministrul de externe moldovean, Daniela Morari, relatează Radio Chișinău.
Sursa foto: rusia.mfa.md
Braghiș — fost premier între 1999-2001 — a fost numit ambasador la Moscova în data de 27 noiembrie 2015, printr-un decret al președintelui Nicolae Timofti.
Decizia Chișinăului a surprins Ministerul de Externe al Rusiei, a recunoscut ministrul adjunct de externe rus, Grigori Karasin, citat de Europa Liberă. Braghiș "s-a bucurat de respect și a fost un membru cu autoritate al corpului de ambasadori de la Moscova', a spus Karasin într-o declarație de presă.
Mai mulți experți de la Chișinău consideră că ar putea fi vorba de o înțelegere între președintele Igor Dodon și coaliția de guvernare proeuropeană, potrivit postului de radio citat.
Pentru Dodon este necesar "de a numi la Moscova o persoană în care să aibă încredere totală. Cred că el a făcut un târg cu actuala majoritate de a obținut acest post. Poate că (a obținut — n.r.) nu numai acesta pentru oamenii săi, în schimbul semnării decretelor pentru alți ambasadori care vor fi trimiși în alte capitale. Deci, asistam la un târg cu posturile de ambasadori, iar acesta este un element nou în ceea ce privește desemnarea ambasadorilor în Republica Moldova", a declarat pentru Europa Liberă analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova.
"Eu cred că guvernarea cedează direcția rusă în favoarea lui Dodon. Guvernarea, după toate probabilitățile, nu va încerca să concureze cu el pe această dimensiune. Eu cred că aceasta comite o greșeală', a adăugat Țăranu.
Un alt fost ambasador în Rusia, Vladimir Țurcan, în prezent deputat socialist, consideră că în locul lui Braghiș ar putea fi desemnată o persoană din anturajul președintelui Igor Dodon.
Fostul ministru adjunct de externe moldovean, Andrei Popov, a estimat că această rechemare nu poate fi înțeleasă de către mediul diplomatic și că ar fi un precedent: "Ambasadorul Braghiș a fost un ambasador corect în raport atât cu Ministerul de Externe din Chișinău, cât și cu autoritățile ruse, eficient și activ. Deci, a fost un ambasador adecvat, la locul său. Nu cunosc niciun motiv care ar servi drept temei suficient pentru asemenea decizie radicală, în condițiile în care Rusia este un partener-cheie, iar procedura de numire a ambasadorilor, cum vedem, este una încă neclarificată. Când rechemi pe cineva fără să dai o explicație, mie acest lucru mi se pare, pur și simplu, urât și demotivant pentru cei care își fac meseria corect și eficient".
Potrivit Europa Liberă, desemnarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova are în prezent o importanță decisivă, în condițiile în care Kremlinul insistă să atragă republica în Uniunea Euroasiatică. Unii experți intervievați de postul de radio citat consideră că, dacă Chișinăul a ales calea integrării europene, la Moscova ar fi nevoie de un reprezentant demn care 'să nu zboare de pe un gard pe altul', ci să poată să-și apere țara.
AGERPRES