Ambasadorul Israelului în România a onorat, în gara Suceava, memoria victimelor Holocaustului din România

Ambasadorul Israelului în România a onorat, în gara Suceava, memoria victimelor Holocaustului din România

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a depus, joi, în Gara Suceava, o coroană de flori pentru ''a onora memoria sutelor de mii de evrei deportaţi, torturaţi şi ucişi'' în timpul Holocaustului din România.

"Din Bucovina, 21.845 de evrei au fost deportaţi în Transnistria. Este un adevăr dureros, însă trebuie cunoscut faptul că Guvernul României condus de mareşalul Antonescu a ordonat în 1941 exterminarea populaţiei evreieşti prin foamete, convoaie ale morţii şi deportaţi în ghetouri şi lagăre de muncă. Pe 9 octombrie 1941 de aici, din gara de la Suceava, a plecat primul transport cu evrei spre Transnistria. Ei au fost înghesuiţi în trenuri de marfă, lăsaţi fără mâncare şi apă (...) Le-au fost distruse şi documentele pentru a le fi ştearsă până şi identitatea comunităţii lor, o comunitate despre care exista stima care datează încă din anul 1473. Evreii din Bucovina au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea economică a oraşelor, dar şi la viaţa culturală. Ei au fondat fabrici, şcoli, temple şi sinagogi care sunt mărturii ale tradiţiilor şi valorilor evreieşti", a spus David Saranga.

El a precizat că mulţi evrei care au emigrat în Israel sunt originari din Bucovina şi a mulţumit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prezent la eveniment, pentru sprijinul acordat promovării patrimoniului evreiesc.

Sursa foto: Silvia Marcu/AGERPRES

Diplomatul israelian a subliniat că este de datoria noastră să ne amintim, pentru că a vorbi despre viitor înseamnă să-ţi asumi trecutul şi doar în acest fel se poate construi o lume bazată pe toleranţă şi înţelegere.

Totodată, el a spus că societatea nu ar trebui să aibă toleranţă pentru aceia care instigă la ură.

"Din păcate, chiar şi 80 de ani mai târziu de la tragedia Holocaustului, mareşalul Ion Antonescu este evocat de unii drept un erou deşi nu există nicio îndoială cu privire la responsabilitatea sa în uciderea evreilor din România. În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat şi găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului. Criminalii Holocaustului, dar şi cei care sunt simpatizanţi ai mareşalului Ion Antonescu, ai Mişcării Legionare, orice instigă la ură nu trebuie toleraţi de societate. Antisemitismul nu se măsoară doar în numărul de evenimente antisemite care au loc într-o ţară, se măsoară şi prin modul în care societatea răspunde la astfel de evenimente, în modul în care autorităţile şi liderii de opinie reacţionează. Doar atunci putem vedea adevărata imagine a unei societăţi", a spus Saranga.

El a mulţumit autorităţilor române pentru modul ferm în care reacţionează cu privire la evenimentele antisemite.


Sursa foto: Silvia Marcu/AGERPRES


"Apreciem în mod deosebit faptul că România este una dintre ţările care depun eforturi constante de a-şi asuma responsabilitatea pentru trecut şi de a promova memoria Holocaustului (...) România este un bun prieten al statului evreiesc şi, pentru a consolida această prietenie puternică, nu putem să ignorăm istoria care ne-a legat, trebuie să o acceptăm cu onestitate şi să învăţăm din lecţiile ei", a spus David Saranga.

Prezent la eveniment, prefectul Iulian Cimpoeşu a spus că nu trebuie să uităm ce a însemnat Holocaustul pentru istoria omenirii.

El a menţionat că Suceava are şi patru persoane declarate Drepţi între popoare, respectiv neevrei care au sprijinit comunitatea evreiască în acea perioadă a Holocaustului, aceştia fiind Traian Popovici, fost primar al Cernăuţiului născut la Udeşti, Ioan T Popescu şi Ion Hâj din zona Rădăuţiului, precum şi familia Valerian şi Minodora Beleca din Gura Humorului.

"Nouă nu ne rămâne decât să nu uităm toate aceste sacrificii şi ceea ce a însemnat Holocaustul pentru istoria omenirii şi să depunem toate eforturile ca un astfel de lucru să nu se mai poată întâmpla niciodată", a spus Cimpoeşu.

La rândul său, preşedintele comunităţii evreieşti din Suceava, Sorin Golda, a precizat că plăci comemorative ca aceasta unde ambasadorul David Saranga a depus joi seara o coroană de flori sunt în toate gările din judeţul Suceava de unde au fost deportaţi evrei şi că autorităţile locale ţin să nu se uite acest eveniment tragic din istoria poporului evreu, dar şi a poporului român. AGERPRES / (A - autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 FMI / „Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte”