Ambasadoarea României la Madrid despre situația românilor din Spania: A fost o lecție dură pentru cei care au lucrat la negru!
Romanii rezidenti in Spania nu s-au intors masiv in tara, nu s-a produs un exod, asa ca numarul celor inregistrati de ambasada in decembrie 2019, adica 1.070.000, nu s-a modificat semnificativ, spune ambasadoarea Romaniei la Madrid, Gabriela Dancău.
Intr-un interviu pentru Ziare.com , dna Dancău a adus vesti bune din Spania, unde 40% dintre persoanele infectate s-au vindecat si incepe sa se vada iesirea din criza sanitara.
Iata principalele declaratii:
- Starea de urgenta a fost prelungita pana la 9 mai a.c. Anumite activitati au fost deja reluate. S-au impartit masti de protectie si manusi in statiile de metrou, in gari etc.
- Cetatenii romani au la dispozitie mai multe numere de telefon mobil pentru situatii de urgenta 24/7, adrese de e-mail dedicate.
- Ne asigura ca drepturile cetatenilor romani sunt respectate, ca lucratorii romani nu sunt discriminati, inclusiv cu privire la conditiile sanitare.
- Au existat doua cazuri confirmate de coronavirus in ambasada.
- Previziunile arata cresterea somajului in Spania pana la pana la 21,7%. In directia sectorului agricol exista o cerere foarte mare de forta de munca.
- Statul spaniol asigura insa o plasa de siguranta pentru toti cei care au lucrat cu contracte de munca legale.
- Spania analizeaza posibilitatea introducerii unui venit minim garantat pentru cetatenii spanioli si pentru cei straini care au rezidenta legala in Spania si au contribuit la sistemul de asigurari sociale.
- Efectele economice ale crizei sanitare sunt o lectie dura pentru toti cei care au lucrat la negru.
Care este in acest moment situatia Covid in Spania?
Din aprilie, numarul de infectii si decese zilnice cauzate de coronavirus in Spania a inceput sa scada. Datorita acestui fapt, incepem sa vedem o cale de iesire din criza sanitara, intr-o tara care este in prezent a doua cu cel mai mare numar de cazuri, dupa SUA.
O alta informatie care pare sa indice ca sfarsitul epidemiei nu este atat de departe este numarul de pacienti care au fost vindecati de COVID-19, care inseamna, conform inregistrarilor oficiale, cca. 40% dintre persoanele infectate.
Dinamica aceasta, trebuie sa spunem, este rezultatul masurilor adoptate de autoritatile spaniole, inclusiv restrictiile privind mobilitatea, distantarea sociala etc, dar si al disciplinei in respectarea acestora de care a dat dovada poporul spaniol, si deopotriva, comunitatea romaneasca.
De asemenea, in ultima perioada au fost testate considerabil mai multe persoane decat la debutul crizei, ceea ce explica cresterea numarului total al cazurilor depistate.
Cum va explicati faptul ca Spania a fost atat de lovita de epidemie? In Italia, de exemplu, s-a vorbit despre un model familial de locuire impreuna, populatie imbatranita, indisciplina si masuri intarziate...
Structura sociala mediteraneana, obiceiurile si modalitatile de relationare probabil au contribuit si ele. Spania e o societate in care familia este foarte importanta, in care bunicii au grija de copii dupa scoala, atunci cand se intalnesc cu cineva apropiat le place sa se imbratiseze, oamenii in general traiesc prin socializare.
In nordul Europei este foarte diferit, ca sa nu mai vorbim despre tarile din Asia, unde contactul fizic este minim si toata lumea purta deja masca inaintea izbucnirii epidemiei.
Actiunile autoritatilor spaniole s-au bazat in permanenta pe criterii stiintifice, tinand cont de recomandarile OMS si ale celor mai calificati experti in domeniu.
Spania este una dintre tarile cu cea mai mare speranta de viata si, din pacate, virusul a lovit in special persoanele in varsta. Din acest motiv, guvernul spaniol a adoptat masuri ad-hoc pentru a incerca sa protejeze acest grup vulnerabil. Angajatii caminelor de batrani, printre care sunt si cetateni romani, fac, in circumstante extreme si foarte dificile, o munca extraordinara care merita recunoasterea noastra deplina.
La fel ca in cazul Italiei, lucrurile au evoluat rapid si lectiile au fost invatate pe propria piele. Cele mai afectate regiuni din Spania sunt comunitatile autonome Madrid si Catalonia, importante centre economice, care concentreaza o populatie numeroasa, ambele sunt hub-uri pentru America Latina si ofera conexiuni cu intreaga lume.
Cat de serios sunt respectate masurile impuse de autoritati si cat de severa e reactia in cazul celor care nu le respecta?
Responsabilitatea si solidaritatea sunt cuvintele de ordine in Spania in acest moment. Intreaga populatie s-a conformat cu regulile impuse de starea de urgenta, exista o mobilizare extraordinara de sustinere a celor care se afla in prima linie, aplauzele de la ferestre sau de la balcoane din fiecare seara fiind simbolul vizibil al unui angajament mult mai profund.
Aplauzele sunt si un exercitiu care permite interactiunea cu cei din imediata vecinatate, chiar daca e doar un schimb de priviri sau de cateva cuvinte la distanta. In acelasi timp, este dovada ca oamenii stau in casa, stiind ca aceasta masura este unica solutie in acest moment pentru a frana expansiunea virusului.
Bineinteles ca exista si exceptii, sunt aduse la cunostinta publicului larg in conferintele de presa zilnice ale autoritatilor competente, iar masurile de coercitie incep de la amenzi pana la pedepse cu inchisoarea, dupa caz.
De asemenea, bunastarea nu inseamna o derogare de la respectarea regulilor: spre exemplu, madrilenii care detin o a doua proprietate la mare nu au voie sa isi petreaca perioada de restrictii in localitatile de coasta, tocmai pentru a nu raspandi virusul in cazul in care sunt asimptomatici.
Ce discutii se poarta acum in Spania despre relaxare: de cand, cum sa arate, cu ce sectoare, cand s-ar putea deschide scolile?
Momentan starea de urgenta a fost prelungita pana la 9 mai. Cu toate acestea, anumite activitati care nu sunt incadrate in categoria celor esentiale au fost deja reluate.
Insa aceste decizii au fost luate concomitent cu implementarea unor serii de masuri de protectie, spre exemplu, in ziua reluarii activitatilor respective s-au impartit masti de protectie si manusi in statiile de metrou, in gari etc.
O alta masura vizeaza permisiunea acordata parintilor de a iesi insotiti de minorii de pana la 14 ani la o distanta de maxim 1 km de casa, bineinteles, echipati corespunzator cu masti de protectie si manusi. Pe de alta parte, este de asteptat ca in sectorul turismului, care reprezinta 12% din economia spaniola, sa nu se relaxeze prea curand masurile.
Aveti o evidenta a romanilor care mai sunt acum in Spania? Cati, unde?
Ultimele date oficiale din decembrie 2019 arata o prezenta de 1.070.000 de cetateni romani rezidenti in Spania, dintre care mai mult de un sfert sunt stabiliti in regiunile autonome Madrid si Castilla-La Mancha, urmate indeaproape de comunitati de romani de cate aproximativ 150.000 persoane in Catalonia, Andaluzia sau Comunitatea Valenciana.
La debutul crizei ne-am confruntat cu o serie de cazuri de cetateni romani care se aflau temporar in Spania si care au fost afectati in mod direct de masurile adoptate in contextul gestionarii pandemiei de COVID-19, fara posibilitati reale de a-si continua sederea pe teritoriul Spaniei- turisti, lucratori sezonieri carora li se incheiasera contractele, studenti Erasmus - care au fost nevoiti sa revina in Romania.
Nu a existat o mobilitate masiva, nu s-a produs un exod al cetatenilor romani rezidenti spre Romania, de aceea nu consider ca cifrele pe care le detinem au fost modificate semnificativ.
Un lucru este cert, romanii din Spania au inteles riscurile la care se expun prin efectuarea unor calatorii care nu erau absolut necesare si au renuntat la acestea sau le-au amanat pentru o data ulterioara. Am incercat, si cred eu ca am si reusit, sa realizam o munca de informare eficienta, cu mijloacele pe care le avem la indemana.
Ati avut, aveti solicitari de ajutor? De ce fel? Evacuare, medicamente, bani, alimente?
Am anticipat inca de la inceputul crizei sanitare ca solicitarile de asistenta consulara se vor inmulti si de aceea am luat decizia de a pune imediat la dispozitia cetatenilor romani mai multe numere de telefon mobil pentru situatii de urgenta, adresa de e-mail dedicata - madrid.cov@mae.ro, alaturi de mijloacele noastre de comunicare clasice: site-ul ambasadei si paginile de Facebook ale ambasadei si ale oficiilor consulare, totul pentru a informa si a raspunde tuturor preocuparilor cetatenilor romani.
S-au primit mii de apeluri telefonice si e-mailuri. La capatul celalalt al telefoanelor raspund 24 de ore din 24 colegii mei din toata Spania, diplomati cu un simt al datoriei extraordinar, carora le multumesc pentru devotament si pentru cum au inteles sa se daruiasca total in aceasta perioada.
Cu sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, in special al colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe, carora le multumesc si pe aceasta cale, s-au identificat solutii pentru cei aflati temporar in Spania, putand astfel reveni in Romania cu zboruri speciale.
In cazul cetatenilor romani care, ca urmare a restrangerii activitatilor economice, si-au pierdut sursele de venit obisnuite, colegii mei ii asista pe o serie intreaga de problematici, de la aspecte sociale si legate de munca, la anumite situatii-limita in care s-ar putea gasi.
In aceasta perioada comunicam mai mult decat de obicei cu autoritatile spaniole si asociatiile patronale spaniole pentru a ne asigura ca drepturile cetatenilor romani sunt respectate, ca lucratorii romani nu sunt discriminati si au acces la aceleasi facilitati si beneficii ca cei spanioli, inclusiv cu privire la conditiile sanitare si masurile specifice de igiena la locurile de munca.
De asemenea, suntem in permanent contact cu asociatii de romani, reprezentanti ai cultelor, organizatii non-guvernamentale sau de voluntariat care s-au mobilizat extraordinar si au oferit solutii de cazare, hrana, mijloace de transport etc..
Le multumesc pe aceasta cale tuturor, este o dovada in plus a faptului ca avem o comunitate de romani inchegata in Spania si un exemplu de succes atunci cand eforturile autoritatilor si ale comunitatii se complementeaza.
In spirit de solidaritate cu cei care intampina situatii dificile, colectivele Ambasadei si Institutului Cultural Roman de la Madrid au facut donatii personale din care au fost cumparate si donate alimente familiilor aflate in situatii de vulnerabilitate.
Pe paginile de Facebook ale Ambasadei si ale oficiilor consulare facem publice actiunile solidare ale cetatenilor romani din Spania care au devenit un exemplu de conduita atat pentru alte comunitati din Spania, cat si pentru societatea spaniola.
Tot ca expresie a solidaritatii, de data aceasta in plan politic bilateral, as aminti mesajul transmis de presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis premierului spaniol, Pedro Sanchez si poporului spaniol, convorbirea telefonica dintre cei doi si iluminarea palatului Cotroceni in culorile drapelului Spaniei.
Aceste gesturi, actiuni ale autoritatilor si ale comunitatii de romani din Spania, in aceste momente dificile, intaresc relatia strategica dintre Romania si Spania si consolideaza increderea reciproca.
Ati avut probleme speciale in ambasada?
Personalul misiunii nu este imun la virus. Am avut doua cazuri confirmate de coronavirus in ambasada. Din fericire, colegii sunt bine acum, au fost sub supraveghere medicala si s-au recuperat.
Ce perspective sunt pentru romanii din Spania din punct de vedere economic? Pe ce domenii de activitate mai pot miza, ce somaj se profileaza, ce contractie economica?
Efectele vor fi resimtite, foarte probabil si anul viitor, cu un posibil impact puternic asupra economiei (posibil o noua recesiune), a societatii (mai putina viata sociala, mai putine calatorii, o ajustare a relatiilor interumane), politica (prerogative speciale acordate executivelor pentru gestionarea nevoilor specifice cu impact asupra libertatilor cetatenilor si, in mod indirect, o posibila sporire a unor elemente cu caracter nationalist) si geopolitica (o reasezare a raporturilor de interactiune dintre state, inclusiv in plan multilateral).
In Europa, translatand ceea ce am vazut deja in lunga criza din 2008-2013, se poate intensifica un model de delegitimizare institutionala si o crestere a eurocepticismului daca cetatenii vor percepe ca gestionarea crizei de catre autoritati a fost una ineficienta.
Revenind la cazul Spaniei, Banca Nationala prognozeaza o contractie a economiei intre 6,6% si 13,6% pentru 2020, in timp ce anul viitor proiectia este una mai optimista, este asteptata o recuperare a economiei de 5,5% pana la 8,5%.
Previziunile privind rata somajului arata o crestere de la 13,7%, procent inregistrat in decembrie 2019, pana la 21,7%, un nivel al ratei somajului similar cu cel atins in timpul crizei financiare.
In timp ce turismul este afectat de restrictiile de mobilitate si, odata cu acest sector, si locurile de munca permanente si sezoniere din industria hoteliera, din directia sectorului agricol exista o cerere foarte mare de forta de munca. Cetatenii romani angajati temporar sunt in principal concentrati in sectorul agricol si in HoReCa.
Statul spaniol asigura insa o plasa de siguranta pentru toti cei care au lucrat cu contracte de munca legale. Din pacate, efectele economice ale crizei sanitare sunt o lectie dura pentru toti cei care au lucrat la negru, din care sunt convinsa ca cei afectati vor trage concluziile care se impun si vor incerca in viitor sa-si reglementeze situatia.
De asemenea, Spania analizeaza posibilitatea introducerii unui venit minim garantat pentru cetatenii spanioli si pentru cei straini care au rezidenta legala in Spania si care fac dovada ca de-a lungul timpului au contribuit la sistemul de asigurari sociale, dar pe care criza i-a surprins intr-un moment nefast.
In Italia se vorbeste, de exemplu, despre "Italexit". Care este din punctul perceptia spaniolilor despre reactia UE in aceasta criza?
Spania este o tara profund pro-europeana si puternic ancorata in valorile promovate de Uniunea Europeana. Nu exista o retorica ostila Uniunii Europene sau partenerilor europeni.
Din contra, de la debutul crizei, Spania a promovat la nivel european o serie de initiative economice si financiare care sa contracareze efectele recesiunii economice. Ministerul Afacerilor Externe spaniol mentine un dialog constant cu ambasadorii statelor membre UE acreditati in Spania, ne intalnim des in videoconferinte unde dezbatem subiecte actuale pe agenda europeana, preponderent cele care vizeaza masuri comune de contracarare a provocarilor economice in actualul context.
Spania este o tara solara, in care socializarea este un mod de viata. Nu stiu daca exista multe popoare carora distanta sociala sa le fie mai improprie decat spaniolilor. Ce modificari majore credeti ca va lasa aceasta criza in societatea spaniola?
Trebuie sa ne asteptam la o serie de efecte pe mai multe planuri si nu numai pentru spanioli. In primul rand vom pune mai mult pret pe lucruri sau situatii de care nu ne indoiam pana acum.
O simpla plimbare in aer liber capata cu totul alte valente post-carantina, vom ajunge sa ne bucuram mai mult de lucrurile simple, asa cum am realizat in tot acest timp in care am fost acasa ca familia si timpul petrecut impreuna merita apreciat mai mult.
Lasand la o parte eforturile pe termen mediu sau lung pe care guvernele le vor depune pentru a asigura o redresare a economiei, criza reprezinta o oportunitate sa ne crestem capacitatea de adaptare - in plan social, profesional, al masurilor de preventie sau, nu in ultimul rand, al modelului economic sau de consum, dar si sa intelegem ca, la nivel european, putem realiza mai multe lucruri impreuna decat separat.
Cred ca invatamintele cu care ar trebui sa ramanem atat in plan personal, individual, cat si la scara europeana, sunt ca solidaritatea, coordonarea eforturilor, empatia, sunt esentiale pentru a reusi in fata unor astfel de provocari.
Este, daca vreti, o noua perspectiva asupra coeziunii, care, din nou, isi dovedeste rolul de principiu fundamental al Uniunii Europene.