Potrivit sursei citate, Vasyl Bodnar le-a mai spus reporterilor că a cerut ajutor de la autorităţile turce şi de la Interpol, care investighează cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turceşti.
Forţele ruse au redeschis portul Mariupol, după ce au ocupat complet oraşul şi au deminat apele din jurul acestuia.
Potrivit datelor transmise joi de Reuters şi ambasada Ucrainei la Beirut a anunţat că Rusia a trimis Siriei aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina de când a invadat ţara, calificând transporturile drept „activitate criminală”.
Într-o declaraţie pentru Reuters, ambasada a precizat că printre transporturi se numără unul realizat cu nava Matros Pozynich, o navă sub pavilion rusesc care a acostat în principalul port maritim al Siriei, Latakia, la sfârşitul lunii mai.
Datele de trafic martim au arătat că pe nava Matros Pozynich a fost încărcat grâu în portul Sevastopol din Crimeea, aceasta părăsind portul pe 19 mai iar locul de descărcare a fost Siria.
Imaginile din satelit arată că pe 29 mai aceeaşi navă a andocat în Latakia.
Totodată, Ambasada Ucrainei în Liban, citând forţele de ordine ucrainene, susţine că cerealele de la bordul vasului Matros Pozynich au fost „furate” din depozitele ucrainene din zonele nou ocupate de forţele ruse.
Ministerul rus al Apărării şi cel sirian pentru informaţii nu au răspuns solicitării Reuters. Rusia a negat anterior acuzaţiile de furt de grâu din Ucraina.
Ambasada a declarat că peste 100.000 de tone de grâu ucrainean „furat” au ajuns în Siria în ultimele trei luni. Cu preţurile internaţionale ale grâului de peste 400 de dolari pe tonă, un astfel de volum ar valora mai mult de 40 de milioane de dolari.
Reuters nu a putut verifica în mod independent acuzaţiile ucrainene.
În aprilie, Kremlinul a negat acuzaţiile, spunând că nu ştie de unde provin informaţiile.
Adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko a fost citat de agenţia de presă Interfax pe 25 mai spunând că Rusia neagă cu fermitate informaţiile din presa occidentală despre furtul de cereale din Ucraina: „Nu furăm nimic de la nimeni”.
Cu toate acestea, regiunea ucraineană Herson, controlată de ruşi, a început să exporte cereale în Rusia, a informat agenţia de presă TASS, citându-l pe Kirill Stremousov, şeful adjunct al administraţiei militare-civile pro-ruse, la începutul acestei săptămâni.
La începutul lunii mai, Rusia anunţa că va creşte exporturile de grâu în acest an datorită unei recolte de 130 de milioane de tone de cereale în 2022, inclusiv 87 de milioane de tone de grâu, care este preconizată ca fiind record.
„În prezent, Rusia se aşteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, inclusiv 87 de milioane de tone de grâu”, a declarat liderul rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri a oficialilor de rang înalt din domeniul economiei.
Potrivit sursei citate, Rusia a produs o recoltă record de cereale de 133,5 milioane de tone în 2020, inclusiv 85,9 milioane de tone de grâu. Recolta a fost mai mică în 2021.
„Dacă se întâmplă acest lucru, pe care ne bazăm să aibă loc, ar putea fi un record (n.r. în ceea ce priveşte recolta de grâu) în istoria Rusiei”, a subliniat Putin. Oficialul nu a oferit atunci o estimare a cifrelor de export.