Ambasada Rusiei în Israel își va deschide o filială la Ierusalim
Ambasada Rusiei în Israel își va deschide o filială la Ierusalim, ca parte a unui acord cu administrația oraşului, transmite Reuters.
FOTO EPA-EFE
Ambasada Rusiei în Israel a anunțat într-un comunicat că un acord asupra unui teren în Ierusalimul de Vest, pe care Rusia l-a cumpărat în 1885, a fost semnat cu municipalitatea Ierusalimului la 18 mai, în urma unui proces de ani de zile. Proprietatea va fi folosită pentru a construi un complex de clădiri care să deservească serviciul consular al ambasadei, se precizează în comunicat.
Statutul Ierusalimului - cămin al locurilor sfinte pentru creştini, evrei şi musulmani - este unul dintre cele mai mari obstacole în calea atingerii unui acord de pace între Israel şi palestinieni, notează Reuters.
Israelul, care a ocupat Ierusalimul de Est în războiul din 1967 şi ulterior l-a anexat, consideră oraşul capitala sa eternă şi indivizibilă. La rândul lor, palestinienii vor partea de Est a oraşului drept capitală a propriului viitor stat.
Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra întregului oraş, considerând că statutul Ierusalimului ar trebui rezolvat prin negocieri.
În timp ce majoritatea ambasadelor sunt situate la Tel Aviv, patru au fost deschise în Ierusalim după ce Statele Unite au recunoscut oraşul drept capitală a Israelului în 2017, precizează Reuters.
Acţiunea, care a inversat decenii de politică a Statelor Unite, a încântat Israelul şi i-a înfuriat pe palestinieni, care spun că aceasta încalcă dreptul internaţional şi ar putea distruge perspectivele unui stat palestinian independent alături de Israel.
În 2017, pe vremea deciziei lui Donald Trump, Vladimir Putin şi-a exprimat serioasa îngrijorare şi a spus că „aceşti paşi pot anula perspectivele pentru un proces de pace în Orientul Mijlociu”.
Dar comunicatul de vineri al Ambasadei Rusiei spune că deschiderea unei filiale la Ierusalim „este în concordanţă cu cursul neschimbat al ţării noastre către o soluţionare justă în Orientul Mijlociu”.
Sursa: adevarul.ro